Categorieën

Service

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Annemiek Jetten

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Annemiek Jetten
Nieuws

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Annemiek Jetten

  • Redactie
  • 06-01-2018
  • Nieuws
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Annemiek Jetten
VLAARDINGEN - Bij de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Vlaardingen vanmiddag sprak burgemeester Annemiek Jetten de volgende nieuwjaarstoespraak uit, die we hierbij integraal plaatsen. Tevens luidde de burgemeester met haar toespraak het jubileumjaar '1000 jaar slag bij Vlaardingen' in.


Beste mensen!

Allereerst hartelijk welkom namens het bestuur van onze mooie stad. Wat een historisch spektakel is het nu al. Dat belooft wat!
Beste mensen, Wat een spectaculaire nieuwjaarsreceptie is dit. Normaliter blikken we tijdens een nieuwjaarsreceptie terug op het afgelopen jaar en kijken we vooruit, maar dit jaar is het anders. Helemaal anders.

Dit jaar stappen we tijdens deze receptie met z’n allen maar liefst 1000 jaar terug in onze geschiedenis. We vieren en herdenken in 2018 de Slag bij Vlaardingen, een historische en belangrijke gebeurtenis van 1000 jaar geleden. Een gebeurtenis met grote gevolgen, waar wij in Vlaardingen trots op zijn.
U krijgt op dit moment allemaal een bijzonder drankje aangeboden, waarmee wij straks gaan toosten op ons feestjaar. Het is een zoet drankje heb ik me laten vertellen, een wijn met honing en kruiden, dat Hypocras heet. Geheel in middeleeuwse stijl dus. Bewaar het nog even voor straks, dan heffen we samen de bekers. Voordat we officieel op tijdreis gaan, wil ik u graag meenemen naar het Vlaardingen van nu.

Het is fijn om te constateren dat het gelukkig weer beter gaat met de economie. Ik ga er vanuit dat we in onze stad daar volop de vruchten van zullen plukken. Ik vind het daarbij belangrijk dat we iedereen kansen bieden om mee te doen in onze stad. In Vlaardingen vallen twee ontwikkelingen in het bijzonder op door hun positieve bijdrage aan de stad. In een enquête gaven Vlaardingers zelf aan de nieuwe woningbouw en de ontwikkeling van de Broekpolder als het meest positief te ervaren.

Zowel de mooie nieuwe woonwijken als de prachtige Broekpolder maken Vlaardingen aantrekkelijk om in te wonen en recreëren. Voor de komende tijd staat het verbeteren van de binnenstad hoog op de agenda. Dit gaat ook bijdragen aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van onze stad.
Het motto voor Vlaardingen is wat mij betreft: We doen dit niet alleen, we doen dit samen! Dat zie je ook aan de nieuwe woningbouw. Het Actieplan Wonen is bij uitstek een voorbeeld van een zeer constructieve samenwerking van de gemeente met de woningcorporaties, projectontwikkelaars, inwoners en heel veel andere betrokken partijen. We hebben de woonvisie in 2008 ook echt samen gemaakt en we trekken sinds die tijd schouder aan schouder op om de nieuwe wijken en woningen in Vlaardingen te realiseren.

Die samenwerking gaat ook zeker op voor de Broekpolder. De Federatie Broekpolder is een prachtig voorbeeld van een burgerinitiatief met heel veel betrokken vrijwilligers. Hier zie je dat Vlaardingers echt verantwoordelijkheid willen dragen voor hun geliefde natuur- en recreatiegebied en met een enthousiaste en professionele club de kar trekken. Als gemeente maken we de ontwikkeling mede mogelijk. Voor de binnenstad geldt het precies zo: We doen dit niet alleen, we doen dit samen!

Die samenwerking is mede mogelijk vanwege de onderlinge verbondenheid en betrokkenheid van alle Vlaardingers. Vlaardingen is al van oudsher een sociale stad met een hechte gemeenschap. Als ik zie hoeveel mensen zich vrijwillig inzetten hier in Vlaardingen, dan vind ik dat heel mooi. Ik mocht dit jaar met ontzettend veel vrijwilligers kennismaken en heb daar van genoten!

Vrijwilligers van aanloophuis De Groene Luiken, van Jeugdstad, de kledingbank, de voedselbank, Vele Vlaardingers Eén Huis, allemaal mensen die iets voor anderen betekenen. Maar ook de vrijwilligers die de Stadsgehoorzaal, de Kroepoekfabriek en het Zomerterras tot zo’n bruisende plek maken. En nog heel veel andere vrijwilligers die bergen werk verzetten. Velen van u zijn hier vandaag. Ik wil u bedanken voor uw inzet en complimenteren met uw bijdrage aan onze stad. We doen dit niet alleen, we doen dit samen!

Met een nieuw jaar voor de boeg wil ik op deze plek ook graag een pleidooi houden voor een fatsoenlijke omgang met elkaar. In al onze verbondenheid staan we soms ook tegenover elkaar. We zijn het niet altijd eens of hebben andere taken en rollen in de samenleving die kunnen botsen. Dat geeft niet. Ik vind het belangrijk dat we ook - of zelfs juist! - in dit soort situaties beseffen dat we verbonden zijn, dat we allemaal mensen zijn die hun best doen, die elkaars respect verdienen. Vooral op social media zie je tegenwoordig hoe mensen worden aangevallen, soms nietsontziend en zonder goed op de hoogte te zijn. Dit kan pijn doen en mensen echt aantasten. Ik roep iedereen op om elkaar te behandelen zoals je zelf graag behandeld wil worden. Zie elkaar als mensen die samen sterker staan dan alleen!

Beste mensen, we koesteren in 2018 niet alleen ons verleden, maar gaan ook naar de stembus voor de toekomst. Op 21 maart aanstaande zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dat is altijd spannend. Ga vooral allemaal stemmen, want uw stem telt. Ik wens ook alle politieke partijen succes met hun campagnes. Laten we hopen op een hoge opkomst en op een slagvaardig nieuw stadsbestuur!

Beste mensen, omdat we het samen doen in Vlaardingen, heb ik gevraagd of ook andere Vlaardingers u vandaag een wens voor het nieuwe jaar mochten geven. De mensen van de Stichting Antipesto zijn de stad ingetrokken en hebben een filmpje met nieuwjaarswensen gemaakt, dat ik nu graag aankondig!

Film Stichting Antipesto: hier!
 
Mooi! Dank aan de makers! Ja, beste mensen, dan komen we nu echt toe aan onze tijdreis. Ik zou zeggen: fasten your seatbelts!
Dit jaar herdenkt en viert Vlaardingen het 1000-jarige jubileum van de Slag bij Vlaardingen. Op 29 juli 1018 voer een keizerlijke vloot met soldaten naar de nederzetting Flardinga om de opstandige graaf Dirk III tot de orde te roepen. De Vlaardingers wonnen de veldslag, wat een bloeiperiode heeft ingeluid van het graafschap dat rond 1100 Holland ging heten.

Zoals onder het standbeeld staat van graaf Dirk III hier op de hoek van het stadhuis: Dirk III, grondlegger van Hollands zelfstandigheid, Slag bij Vlaardingen 1018. Beleef 1018 in 2018 is het motto van ons feestjaar! Dat gaat wel lukken! Ik zie al mensen een ware metamorfose ondergaan in middeleeuwse kleding. Die hebben ze vaak nog zelf gemaakt ook. Petje af!

We gaan Vlaardingen 1018 echt beleven door niet aan de zijlijn te staan, maar door actief mee te doen, door het samen te vieren. Dat kan zijn door het Tapijt van Vlaardingen te borduren, maar ook door een app te spelen met Dirk-III-minigames, een lezing of tentoonstelling te bezoeken of de historische thriller Dubio te verslinden! Ik kan nog wel even doorgaan, want de lijst van evenementen en activiteiten is indrukwekkend.

Ik raad verder iedereen van harte aan om een eigen banier te maken met een eigen wapen dat laat zien wie jij bent. We willen met 1018 van die banieren en bijbehorende trommels graaf Dirk III en zijn mannen warm onthalen op 15 juni tijdens het Historisch Stadsspektakel. Doe mee!

Vlaardingse bedrijven en organisaties kunnen ook meedoen met het Varend Corso in augustus, dat als thema heeft: Helemaal Hollands! De Vlaardingse boot met middeleeuwse strijders en boeren wordt het vlaggenschip, gevolgd door boten met Hollanders van nu. Als er vanuit Vlaardingen meer boten meedoen, hebben we een middeleeuwse Vlaardingse vloot en dat zou geweldig zijn!

Beste mensen, we hebben een uitklapfolder gemaakt met evenementen die u in uw agenda kunt zetten. Neem vooral na afloop van de receptie deze folder mee. Bij vertrek kunt u overigens ook het Vlaardingse historische ABC meenemen, een mooi en rijk geïllustreerd boekje, aangeboden door de Stichting Jan Anderson. Ik kom bijna toe aan het officiële startsein, nog even geduld.

Voor we zover zijn wil ik iedereen bedanken die zich met hart en ziel inzet voor het feestjaar. In het bijzonder de mensen van de Stichting Vlaardingen 1018, van Museum Vlaardingen en van de Federatie Broekpolder, die samen met de gemeente in de projectgroep zitten. Maar ook de organisaties die dit feestjaar door hun steun mede mogelijk maken, zoals de Provincie Zuid-Holland en het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken.

Ik wil nog een ding benadrukken dat nauw samenhangt met het motto van mijn toespraak: We doen dit niet alleen, we doen dit samen!
Vlaardingen heeft inwoners van meer dan 150 nationaliteiten. Dit zijn mensen die hier samen leven, samen wonen en samen werken en met elkaar de Vlaardingse samenleving vormen. Die diversiteit kende het 11e-eeuwse Flardinga ook al, weten we uit onderzoek na archeologische opgravingen hier op de Markt. Bijna de helft van de onderzochte middeleeuwers bleek elders geboren. In Engeland, Bretagne, Duitsland of Scandinavië bijvoorbeeld. Ook toen was verbondenheid en samenwerking al belangrijker dan onderlinge verschillen. Ik hoop dan ook dat we met alle Vlaardingers samen van ons prachtige historische feestjaar gaan genieten.

Ik geef nu graag het groene licht voor een filmpje dat ons meeneemt naar de spannende uren voorafgaand aan de Slag bij Vlaardingen. Let goed op: ook dit hebben we als Vlaardingers samen gemaakt! We gaan terug naar 29 juli 1018!

Film Vlaardingen1018: hier !  

Beste mensen, proost op 2018! Een heel gelukkig nieuwjaar gewenst!