Categorieën

Service

Nog volop voorjaarsbruidjes

Nog volop voorjaarsbruidjes
Nieuws

Nog volop voorjaarsbruidjes

  • Redactie
  • 23-03-2020
  • Nieuws
Nog volop voorjaarsbruidjes
In het voorjaar wordt er veelvuldig getrouwd. Weliswaar de helft minder dan in bijvoorbeeld 1970, een piekjaar, maar trouwen is nog lang niet uit de gratie. Daarentegen duren de huwelijken die er bestaan, steeds langer. We worden immers gezond en wel een stuk ouder dan voorheen, en zijn langer getrouwd. In al die jaren is hóe we trouwen, misschien wel het meest interessant. 

Als we ons op de kleding concentreren treffen we al prachtige stoffen en jurken in de middeleeuwen, en zelfs verder daarvoor al. Trouwen doe je nu eenmaal op je paasbest. De trouwjurk is in alle tijden aan mode onderhevig. Zo was een jurk met enorme pofmouwen rond 1900 in de mode. Tijdens de oorlogsjaren werd er vaak ‘gewoon’ in een mantelpakje getrouwd omdat de witte jurk niet voorhanden was en rond 1945 droeg je handschoenen. Soms tot ver boven de ellenbogen. Het zijn zomaar enkele fragmenten uit de mode die het beeld bepaalden 

In de jaren zestig gingen we los wat kleur betreft
In de jaren daarna werd er wel in het wit of een afgeleide daarvan getrouwd, inclusief witte bloemen. In de jaren zestig lapten we alle regels aan onze laars. Gingen we wat kleur betreft helemaal los. Noem het tegendraads, creatief was het wel. Als je al koos voor een jurk kon deze net zo goed paars zijn. Een groene jurk was ook oké en de patronen logen er ook niet om. Grote cirkels, psychedelische patronen. Laarzen eronder. Dat kon allemaal. Ook in een broek(pak) trouwen was geen uitzondering.

Toen in de jaren zeventig de grootste piek kwam als het om trouwen gaat, kozen we weer massaal voor wit. Met een lange of korte sleep, een diadeem in het haar met een sluier eraan vast, handschoenen of geen handschoenen, hakken of platte schoentjes. Als het maar in het wit was.

Uitpakken met je jurk was hot
In de jaren negentig zwijmelden we weg bij het aanzien van Lady Diana Spencer als bruid. Na dat sprookjeshuwelijk, wilden veel vrouwen trouwen in ‘die’ jurk. Ultra lange sleep en veel kant. Toppunt van romantiek. Tegenwoordig kan eigenlijk alles en kies je voor wat je mooi vindt en het beste bij je past. Een minimalistisch jurkje is net zo prima als de kanten trouwjurk met sleep en sluier. Wie een trouwdatum in het verschiet heeft, mag zich uitleven. 

Kost een lieve duit
We hebben er bovendien veel voor over. We begeven ons in de tijden voor de bruiloft fanatiek met onze rugzak laptop richting kantoor om de euro’s bij elkaar te verdienen voor de grote dag. Het kost een lieve duit. 

Weddingplanners spreken over een gemiddelde van vijftienduizend euro, gebaseerd op een bruiloft met alles erop en eraan. Receptie, diner en feest. Waarschijnlijk rekenen ze die trouwjurk dan nog niet mee. Het kan nog veel duurder, maar zelfs voor veel minder. Ook voor vijftienhonderd euro kun je trouwen. 

Tweede huwelijken
De huwelijken zijn ook veranderd ten opzichte van jaren terug. Waren het in de vorige eeuw vooral jonge mensen die in het huwelijksbootje stapten en al stiekem droomden over kinderen en de luiertas rugzak, tegenwoordig worden er veel tweede huwelijken gesloten. Het samengestelde gezin is geen uitzondering meer. Iedereen kleedt zich voor die grote dag mooi aan, inclusief rugzak kind met daarin de ringen voor een ‘nieuwe’ papa of mama.