Categorieën

Service

Nooit meer Jeugdstad Vlaardingen

Nooit meer Jeugdstad Vlaardingen
Nieuws

Nooit meer Jeugdstad Vlaardingen

  • Redactie
  • 21-09-2022
  • Nieuws
Nooit meer Jeugdstad Vlaardingen
VLAARDINGEN - Bijna 50 jaar was Jeugdstad in Vlaardingen een fenomeen. Het was een feest voor de jeugd dat elk jaar in de kerstvakantie werd georganiseerd. Daar komt nu een einde aan. Het bestuur heeft moeten besluiten dat het draagvlak en de mogelijkheden er niet meer zijn om dit jaar en ook de komende jaren een Jeugdstad te organiseren. Het bestuur ziet dus geen haalbare toekomst meer voor Jeugdstad als evenement in Vlaardingen en heft de stichting op.

In de afgelopen maanden heeft het bestuur intensief gezocht naar allereerst een locatie. Tientallen mogelijkheden zijn afgelopen, maar nergens is een realistisch mogelijkheid om een event als Jeugdstad nog te organiseren. In elk geval niet op de manier zoals Jeugdstad bekend staat bij vele generaties Vlaardingers.

Een nieuwe editie van Jeugdstad zou op voorhand al lastig worden, omdat we in de afgelopen twee jaar door corona het event niet konden organiseren. Maar bij onze pogingen om dit jaar een herstart te maken, ontmoette het bestuur veel problemen. Zo heeft ook de gemeente Vlaardingen weinig tot geen enkele helpende hand geboden om bijvoorbeeld een lange termijn oplossing voor een locatie te zoeken. Ook bestond de vrees dat veel vrijwilligers, die ons voor corona nog hielpen, nu mogelijk niet meer beschikbaar of bereid waren om te helpen.

In de praktijk bleek vooral het vinden van een goede locatie een te groot obstakel. Maar ook de evenementenvergunning die we als organisatie vrij lang van tevoren moet aanvragen en die steeds veeleisender is, maakt de haalbaarheid van een Jeugdstad erg moeilijk. Tot slot komt daarbij dat de bestuursleden van de stichting ook niet de jongsten meer zijn. En het vinden van nieuwe bestuursleden is zeer lastig, zo niet bijna onmogelijk in deze tijden.

Dit alles heeft het bestuur doen besluiten om de Stichting Jeugdstad Vlaardingen  op te heffen. ,,Als eerste gaat onze grote dank uit naar onze medewerkers, stagiairs, voormalige bestuursleden, op- en afbouwers en alle andere relaties die Jeugdstad in de afgelopen jaren mogelijk maakten. Ook sponsoren, waarvan sommigen ons al vele jaren steunden, zijn bedankt. In de komende maanden zullen we de financiële afhandeling verzorgen en onze inboedel liquideren. Zo komt er – na bijna 50 jaar – een einde aan een fenomeen waarvan  duizenden mensen – toen nog kinderen - uit Vlaardingen, maar ook Schiedam en Maassluis hebben genoten. Het is een rationeel besluit, dat het bestuur collectief en unaniem neemt, maar waarvan niemand blij wordt. Toch blijft Jeugdstad een initiatief en evenement waarop we met trots terugkijken.''