Ombouw Hoekse Lijn op komst

17-06-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De bouwborden staan er: bij Vlaardingen Oost en Vlaardingen West. Bij de twee stations is grond aangebracht voor verbreding van het spoor, er wordt gewerkt aan technische ruimtes en kabels en leidingen. Maar de echte grote werkzaamheden vinden plaats vanaf april volgend jaar. September 2017 gaat u niet meer met de trein naar Rotterdam of Hoek van Holland, maar met de metro.

Het huidige tracé krijgt tussen Schiedam en Hoek van Holland een metamorfose: van een gewone spoorlijn naar een moderne metro. Aan het eind van de lijn, in Hoek van Holland, komt er een kleine kilometer nieuw spoor bij met een nieuw station: ‘Hoek van Holland Strand’. In Schiedam sluit de Hoekse Lijn straks aan op metrolijn B naar Nesselande. Met de metrokoppeling vervalt de rechtstreekse treinverbinding naar Rotterdam Centraal, maar door de frequentie van de metro (10 per uur) en de verschillende overstapmogelijkheden heeft dit voor de meeste reizigers nauwelijks negatief effect op de totale reisduur. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag verwacht dat het aantal reizigers op de Hoekse Lijn na de ombouw stijgt met circa 40%.

 

Werkzaamheden

De echte ombouw van de Hoekse Lijn vindt plaats in 2017. Ter voorbereiding daarop moet er nu al werk verzet worden. Er is bij de stations Vlaardingen Oost en Vlaardingen West zand aangebracht voor het ‘voorbelasten’ van de grond. Ook zijn er al kabels en leidingen verlegd en bomen gekapt. Dat laatste is wel even een kaal gezicht, maar als de ombouw van de Hoekse Lijn in 2017 voltooid is, zal het projectbureau in overleg met de gemeente bomen herplanten. Op station Vlaardingen West is er een pad gemaakt om er voor te zorgen dat reizigers tijdens de werkzaamheden goede toegang blijven houden tot het station.

Verder wordt er gewerkt aan de technische ruimtes. Hiervoor is op station Vlaardingen Oost de stationskiosk gesloten. Andere plekken waar technische ruimtes worden gemaakt, zijn of worden de komende maanden bouwrijp gemaakt. Na de bouwvak gaat de aannemer hier palen heien voor de fundering. Aan het einde van het jaar worden hierop de technische ruimtes aangelegd.

Voor bewoners langs de Spoorsingel is er in juni een informatieavond. Omdat hier een steunberm aangebracht moet worden, wordt in augustus een deel van het groen verwijderd. Ook hier zal er na afronding van de werkzaamheden nieuw groen aangeplant worden.

 

Contact en informatie

De ombouw van de Hoekse Lijn is een project van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). U vindt alle informatie over dit project op hoekselijn.mrdh.nl  . Hier kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief over dit project of contact opnemen met de projectorganisatie als u vragen heeft. In het najaar zal het projectbureau weer informatieavonden houden over het project.

Voor informatie over vervangend vervoer tijdens de werkzaamheden en mogelijkheden en kosten van abonnementen, kunt u terecht bij de RET. Op de website ret.nl/hoekselijn  vindt u informatie en kunt u zich aanmelden voor een nieuwsbrief

Gerelateerd