Categorieën

Service

Ombudsman: klachtenprocedure Vlaardingen op orde

Ombudsman: klachtenprocedure Vlaardingen op orde
Nieuws

Ombudsman: klachtenprocedure Vlaardingen op orde

  • Redactie
  • 06-10-2016
  • Nieuws
Ombudsman: klachtenprocedure Vlaardingen op orde
VLAARDINGEN - De gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld heeft op eigen initiatief onderzocht hoe het staat met de behandeling van klachten van burgers binnen zes aangesloten regiogemeenten in het Rijnmondgebied, waaronder Vlaardingen. Tussen de gemeenten bestaan soms grote verschillen in de manier waarop het klachtrecht is georganiseerd en wordt uitgevoerd. “Ook gemeenten die hun zaken goed voor elkaar hebben, kunnen soms nog veel van een ander leren”, meent de ombudsman.

In haar op 5 oktober2015 gepubliceerde rapport staan 13 aanbevelingen om de interne klachtbehandeling voor de inwoners van Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Nissewaard, Vlaardingen en Westvoorne te verbeteren.

 

Mondelinge klacht wordt niet herkend


De ombudsman constateert dat een schriftelijke klacht doorgaans goed wordt herkend, maar tijdens het onderzoek bleek wel dat niet alle gemeenten inzicht hebben in de aard en de hoeveelheid van de mondelinge klachten. Deze komen meestal via de telefonistes of via een callcenter binnen bij de vakafdeling. Waarover deze klachten gaan en hoe deze worden behandeld, bleek bij een aantal onderzochte gemeenten onduidelijk. Zorg dat ook mondelinge klachten worden herkend en geregistreerd, op alle niveaus binnen de gemeente”, luidt het dringende advies van de ombudsman.

 

“Vlaardingen doet het goed”

Bij elke gemeente heeft de ombudsman in het rapport een aantal specifieke verbeterpunten vermeld, op één na. De gemeente Vlaardingen springt er in alle opzichten positief uit, met als bijzondere waarneming, dat alle door de ombudsman onderzochte klachtdossiers binnen de wettelijke termijn van zes weken zijn afgehandeld. “Dat is beslist een compliment waard”, vindt de ombudsman. “In andere gemeenten worden afhandelingstermijnen van klachten soms ruim overschreden. Het niet of niet op tijd reageren op een klacht of een vraag is voor veel burgers een grote ergernis”.

Het volledige rapport van het onderzoek naar de interne klachtbehandeling van gemeenten is te vinden op de website ombudsmanrotterdam.nl .