Onderhoud aan je auto: wat kun je zelf?

21-01-2020 Nieuws Redactie

Nieuwe ruitenwisserbladen aanbrengen, olie verversen, zomer-naar winterbanden verwisselen en andersom, een kapot lampje vervangen… er zijn tal van zaken die je zelf kunt doen om je auto in tiptop conditie te krijgen en te houden. Maar hoever gaat dat, wat kun je met een gerust hart zelf doen en wat kun je toch echt beter aan de vakman overlaten? Eén ding is zeker: zelfs met een beetje technische kennis is het de laatste jaren lastiger geworden om zelf aan je auto te klussen. De hoeveelheid elektronica in je vierwieler is enorm toegenomen en daar kun je als leek maar beter met je handen vanaf blijven. 

Het allereerste wat je zelf kunt en zelfs moet doen is regelmatig het oliepeil controleren. Een te laag oliepeil kan catastrofale gevolgen hebben voor de motor van uw auto. Het advies is iedere maand even het oliepeil te checken, zeker als u veel kilometers maakt. Bedenk daarbij dat een oudere auto over het algemeen meer olie ‘verbruikt’. Vaker verversen is dan het devies. Iedere auto heeft een peilstok, zorg ervoor dat het oliepeil zich bevindt tussen de twee merktekens, dan weet u zeker dat u goed zit. 

Ook kapotte verlichting kunt u in veel gevallen eenvoudig zelf vervangen. Kapot dimlicht is in veel gevallen goed bereikbaar, eenvoudig te verwijderen en nieuwe verlichting is bij een automaterialenzaak vrijwel altijd op voorraad verkrijgbaar. U kunt natuurlijk ook altijd even online kijken naar het benodigde materiaal en dat bestellen en thuis laten bezorgen.  

Versleten ruitenwissers kunnen heel vervelend zijn. Net als de regen met bakken uit de hemel komt, merkt u dat de wissers versleten zijn en het toch al matige zicht nog verder is afgenomen. Wees het voor en vervang ze op tijd. U kunt de wissers er zelf eenvoudig afhalen en de nieuwe erop schuiven. 

Banden vervangen; het is echt niet zo ingewikkeld. Natuurlijk is het makkelijk om de wissel van zomer- naar winterbanden in de garage te laten doen maar wees eerlijk; u kunt het ook makkelijk zelf. Het enige dat u nodig heeft is een krik en een moersleutel. Denk er wel aan eerst de moeren een slag los te draaien en daarna pas de auto op te krikken. Anders draaien de wielen in het luchtledige zodra u de moer wilt loswrikken. 

Voor alle zaken die je goed zelf kunt doen, zijn er natuurlijk ook dingen die je echt aan de vakman moet overlaten. Bij twijfel niet inhalen, is altijd een goed devies. Neem geen risico’s, zorg dat je jezelf niet in de nesten werkt. De motor, de elektronica, het koelsysteem, de airco, de aandrijving auto-onderdelenshop24.nl, de versnellingsbak… echt zaken die je aan de professional moet overlaten. 

Zelf klein onderhoud aan je auto uitvoeren kan zeker financieel voordeel opleveren. Kijk eens rond op het internet naar auto-onderdelen en doe er je voordeel mee. Maar bedenk goed: je kunt je financiële voordeel meer dan teniet doen met slecht uitgevoerd onderhoud en matig uitgevoerde reparaties.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date