Ondernemen in tijden van crisis: Holy Feet

23-03-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het is crisis en in meer dan één opzicht. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zorgen ook in Vlaardingen voor stillere straten en, op gezette tijden, drukkere supermarkten. Voor veel ondernemers is het lastig het hoofd boven water te houden en eerder spraken we daarover met Judith Meder van De Bonte Zebra. Vandaag vertelt een zzp'er over ondernemen in crisistijd: Sherinda van Os van den Abeelen, pedicure van Holy Feet. 

,,Ik heb inmiddels veel afzeggingen, mensen durven geen risico’s te nemen in verband met het coronavirus”, aldus Sherinda. ,,Daarnaast zijn er mensen die last hebben van verkoudheid en die geen risico willen zijn voor anderen. Voor wat betreft klanten die een pedicurebehandeling willen is er nog steeds fysieke afstand. Het begroeten gebeurt hartelijk, niet met een hand maar met een glimlach, dus op afstand. Ik heb beschermende kleding aan en alles wordt voor en na gedesinfecteerd. Voeten, handen maar ook de schoenen bijvoorbeeld. Een pedicurebehandeling moet je niet per definitie zien als een luxe, wat wel kan wachten. Ik ben namelijk ook medisch pedicure en ontvang van daaruit cliënten die diabetes hebben, waarbij een goede behandeling gewoon noodzakelijk is”.

,,Ik werk eigenlijk niet anders dan anders, want als je het goed doet dan leg je nu eenmaal veel nadruk in ons vak op hygiëne. Het verschil is dat je nu standaard tussendoor kijkt waar je meer kan doen, extra desinfecteren en voortdurend nadenken over elke stap. Echt over alles. Zo heb ik een infrarode thermometer waarmee ik vooraf de lichaamstemperatuur meet van cliënten maar ook van mezelf. En altijd vragen en toetsen of er klachten zijn, dat bespreek je met cliënten al via de telefoon. Die willen dan doorgaans ook weten of de behandeling doorgaat en als dat zo is, dan hebben we dus uitgebreid informatie uitgewisseld en afspraken doorgesproken”.

Vorige week was de praktijk van Sherinda dicht. ,,Toen was er nog veel onduidelijk, en wachtte ik op welke maatregelen er zouden komen. Maar ook welke maatregelen we in ons vak moesten toepassen. Ik ging al uit van een ‘lockdown’, dat het hele openbare leven zou worden stilgelegd, inclusief mijn praktijk. Of dat nog gaat gebeuren weet ik niet. Bang ben ik niet maar wel voorzichtig. Ik ga weinig naar buiten, en als ik dat wel doe dan houd ik afstand. De praktijk is nu nog niet dicht en zoals iedere zzp’er ben je blij dat er nog iets van een inkomen binnenkomt. Moeilijk is het wel en ik weet dat er regelingen zijn, maar ik zit nog niet aan de grond, financieel. Die regelingen laat ik liever aan die zzp’ ers die niet zonder kunnen. Lang moet het echter niet gaan duren, en dat hoop ik in meerdere opzichten. Ik mis het contact, met cliënten, maar ook vrienden en familie. Mijn tijd vul ik met cursussen, waaronder e-learning om geregistreerd te blijven als medisch pedicure. Nuttig en noodzakelijk, maar nog beter als deze crisis snel voorbij is. Dat moeten we samen doen, en ook daarna samen verder, met een ander bewustzijn over hoe afhankelijk we zijn van elkaar´, besluit Sherinda.Gerelateerd