Onderzoek naar lood in bodem speelplaatsen

06-03-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De bodem in Zuid-Holland is een stuk schoner dan vroeger. Toch komt door huishoudelijk en industrieel gebruik in het verleden lood op verschillende plekken voor in de bodem. Om blootstellingsrisico’s te beoordelen, worden kinderspeelplaatsen onderzocht in gebieden waar de kans op lood in de bodem het grootst is. In onze regio doet de DCMR Milieudienst Rijnmond dit bodemonderzoek, in opdracht van de provincie Zuid-Holland en in overleg met gemeenten. In Vlaardingen start het onderzoek in de week van 18 maart.

Inname van lood gedurende een langere periode kan invloed hebben op het leervermogen, wat uitgedrukt kan worden in een verlies van enkele IQ-punten. Kinderen van nul tot zes jaar lopen hierbij het meeste risico, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.

 In Vlaardingen doet DCMR onderzoek bij 54 openbare kinderspeelplaatsen en 28 kinderspeelplaatsen bij scholen en kindercentra. De start van het onderzoek in Vlaardingen is gepland in de week van 18 maart. Het onderzoek duurt ongeveer twee weken. Het onderzoek bestaat uit een inspectie om te beoordelen of contact met de bodem mogelijk is. Bij kinderspeelplaatsen waar dit het geval is, worden grondboringen gedaan. Als uit het onderzoek blijkt dat er gezondheidsrisico’s aanwezig zijn, dan moet de eigenaar van de grond maatregelen nemen om blootstelling aan lood te voorkomen.


Gebruiksadviezen

Jonge kinderen kunnen lood binnenkrijgen doordat ze bijvoorbeeld hun vingers in hun mond te steken tijdens het spelen op met lood verontreinigde grond. De gezamenlijke GGD’en in Nederland hebben de volgende gebruiksadviezen opgesteld om dit te beperken:

Laat kinderen in een zandbak met schoon speelzand spelen. Leg (kunst)gras, tegels of een schone laag grond aan op plekken waar kinderen spelen. Bij voorkeur met een laag schone grond of zand onder het (kunst)gras of tegels.

Kweek groenten in bakken met schone teelaarde.

Let vooral bij jonge kinderen extra op hygiëne (handen wassen na het buitenspelen).

Ga de inloop van grond in huis tegen (schoenen uitdoen, regelmatig stofzuigen of dweilen). 

 
Meer weten?

Met specifieke vragen over het onderzoek kunt u op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur bellen met de DCMR op telefoonnummer 010 246 8140 of een e-mail sturen naar info@dcmr.nl .


 Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date