Categorieën

Service

ONS Vlaardingen: wethouder houdt informatie achter

ONS Vlaardingen: wethouder houdt informatie achter
Politiek

ONS Vlaardingen: wethouder houdt informatie achter

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 30-03-2015
  • Politiek
ONS Vlaardingen: wethouder houdt informatie achter
VLAARDINGEN - De gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam schieten, vanwege de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maandelijks € 900.000 voor aan cliënten met een Persoonsgebonden Budget (PGB). Dat meldt wethouder Cees Oosterom op 26 maart op zijn persoonlijke Twitter- en Facebookpagina.




Achterhouden informatie?

ONS. Vlaardingen is hier woedend over en beschuldigt Oosterom van het achterhouden van informatie. De fractie heeft namelijk op 3 maart jongstleden antwoord van het college gekregen op haar vragen over de problematiek rond de PGB-betalingen. De fractie vroeg daarbij of er ook in Vlaardingen al problemen waren, en wat het college daaraan deed. Het college antwoordde daarmee bekend te zijn: ,,Bij de gemeente Vlaardingen en bij ROGplus (wijst het recht op zorg toe, red.) hebben zich budgethouders gemeld met problemen ten aanzien van hun PGB. In de meeste gevallen gaat het om het niet bekend zijn bij de Sociale Verzekeringsbank van de (gegevens van) de budgethouders’’.

ONS.Vlaardingen vindt nu dat het bericht over het voorschieten van € 900.000 in tegenspraak is met de antwoorden van het college, waarvan zij zeggen dat problemen met de PGB budgetten erin gebagatelliseerd worden: ,, Het college antwoordde in zo veel woorden dat er in Vlaardingen nauwelijks zoiets speelde’’, aldus de fractie. ,,Nog los van het feit dat niet beide berichten waar kunnen zijn, vinden we het onaanvaardbaar dat de wethouder informatie over een bedrag van bijna een miljoen euro gewoon op Twitter en Facebook zet, zonder de gemeenteraad in te lichten. Afgelopen weekend heeft ONS.Vlaardingen dan ook - via de burgemeester en de gemeentesecretaris  vragen hierover gesteld aan het college. Het is in de ogen van ONS.Vlaardingen - na meerdere missers in het dossier Stadsgehoorzaal - de zoveelste keer dat wethouder Oosterom uit de bocht vliegt’’, besluiten Frans Hoogendijk en Ron Boers.


Gemeente: zaken worden door elkaar gehaald

Een woordvoerder van de gemeente aan wie we de verklaring van ONS.Vlaardingen voorlegden, benoemt dat er hier blijkbaar sprake is van het door elkaar halen van twee zaken: ,,De vragen van ONS en de antwoorden van het college betroffen PGB-budgethouders die nog niet bekend waren met hun gegevens bij de Sociale Verzekeringsbank.  We hebben het hier echter over de groep PGB-budgethouders die op zich wel bekend waren maar waarbij de SVB zelf de zaken niet op orde had. De SVB heeft namelijk na de overgang van een deel van de zorgtaken naar de gemeenten de zaken nog geen controle kunnen uitvoeren op de legitimiteit van de nieuwe aanvragen van mensen die al wel bekend waren als PGB-budgethouder. Het bedrag dat genoemd wordt in het bericht van de wethouder wordt maandelijks voorgeschoten door Waterweggemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam aan de SVB dat klopt, maar om juist te voorkomen dat er schrijnende gevallen ontstaan. De SVB wilde op voorhand PGB’s uitkeren, en later controleren, maar kon dat financieel niet waarmaken tot nu toe.  Het is dus een voorschot aan de SVB en we zitten nu heel vaak met ze om tafel om er juist voor te zorgen dat deze zaken anders en beter gaan. Het geld dat voorgeschoten wordt valt niet buiten de bestaande budgetten hiervoor en dat krijgen we overigens ook zeker terug. Misschien was het beter om een en ander al bij de eerdere beantwoording van de vragen van ONS.Vlaardingen uit te leggen, dan was deze verwarring niet ontstaan’’, besluit de woordvoerder.