Categorieën

Service

ONS.Vlaardingen op kroegentocht met burgemeester

ONS.Vlaardingen op kroegentocht met burgemeester
Politiek

ONS.Vlaardingen op kroegentocht met burgemeester

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-08-2014
  • Politiek
ONS.Vlaardingen op kroegentocht met burgemeester

VLAARDINGEN - ,,Ik wil graag alle fracties uitnodigen mij een plek in Vlaardingen te laten zien die zij markant en tekenend voor de stad vinden.'' Deze oproep deed de nieuwe interim-burgemeester Bert Blase onlangs bij de kennismaking met de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Inmiddels had Blase tot gisteren al drie tripjes achter de rug: met het CDA is hij gaan varen in de Fluisterboot, GroenLinks trok met hem de Broekpolder in en de SP fietste met de burgemeester naar de plek waar over enkele jaren de Blankenburgtunnel zal verrijzen.

ONS.Vlaardingen (ONS) besloot het anders aan te pakken: de burgemeester moest maar eens gaan luisteren naar een deel van de Vlaardingse ondernemers die konden vertellen wat er goed gaat in de stad, maar vooral waar het mis gaat en waar het beter moet. Op woensdag 27 augustus startte daarom een kroegentocht met de fractie, bestuursleden van de partij en de verzamelde pers vanaf het Delta Hotel. De tocht voerde langs de horecagelegenheden Malle Babbe aan de Brede Havenstraat, Hendrik’s Huyskamer in de Eendrachtsstraat, de Inloop aan de Loper en Antonius aan de Hoogstraat om weer te eindigen in het Delta hotel.

Bij de start van in het Delta hotel, en eveneens in de daarna aangedane gelegenheden, stonden er hapjes klaar; saillant detail is dat burgemeester Blase niet alleen vegetariër is maar tevens geen alcoholische versnaperingen tot zich neemt. De verschillende lekkernijen waren dus min of meer niet aan hem besteed, maar de horecaondernemers lieten zich niet voor één gat vangen: razendsnel werden er allerlei vegetarische hapjes tevoorschijn getoverd, hetgeen de flexibiliteit van deze echte ondernemers tekent.

De tussenstop bij met name Malle Babbe leverde Blase een schat aan informatie op. Uitbater Marco Geluk strooide met verschillende, dikwijls hilarische anekdotes, maar wist ook een aantal voorbeelden van regelgeving naar voren te brengen waar de burgervader zich maar eens over moest buigen. Zo is het de horeca, waar veel nadruk ligt op de ‘barfunctie’, niet toegestaan om na elf uur ’s avonds glaswerk op het terras te hebben, terwijl op de terrassen van de restaurants van de buren dit wel mag. Daarnaast noemde hij de afsluiting van de Westhavenkade/plaats een verschrikking: de omzetten van veel ondernemers, hij noemde daarbij ook Vermeer Glas Verf Behang en Harteveld, zijn sindsdien met 20 tot 30 procent gedaald. Na Malle Babbe werd Blase overigens heel praktisch geconfronteerd met de gevolgen van de afsluiting; het vervoer van de groep vond plaats met een taxibusje waarbij er, om naar de Eendrachtsstraat te reizen, fors omgereden moest worden.

Burgemeester Base, die zelf de portefeuille Horeca onder zich heeft, ervoer de avond als nuttig, maar liet vanzelfsprekend het achterste van zijn tong niet zien. Toezeggingen of persoonlijke meningen bleven achterwege om niet direct op een confrontatie met de rest van zijn college aan te sturen. Wat hij op termijn met de gegeven informatie doet, zal moeten blijken.