Categorieën

Service

ONS.Vlaardingen: zorgen over gif in drinkwater

ONS.Vlaardingen: zorgen over gif in drinkwater
Nieuws

ONS.Vlaardingen: zorgen over gif in drinkwater

  • Redactie
  • 20-07-2017
  • Nieuws
ONS.Vlaardingen: zorgen over gif in drinkwater
VLAARDINGEN - Naar aanleiding van de berichten over de stof GenX in het oppervlaktewater, en mogelijk ons drinkwater, wil de fractie van ONS.Vlaardingen weten hoe dat in onze stad is. 'Zit dat ook in het oppervlaktewater dat gebruikt wordt voor ons drinkwater?', vraagt ONS, en 'wat doet onze gemeente en onze wethouder tegen de lozingen van deze stof ?'

Evides, dat het water-uit-de-kraan in Vlaardingen levert, laat weten dat het drinkwater in de stad veilig is. Eerder meldde het AD dat stof GenX in veel meer plaatsen in drinkwater zit dan werd aangenomen. "Uw drinkwater voldoet aan de zeer strenge eisen die hiervoor in Nederland gelden en is veilig om te drinken", aldus Evides in een bericht aan zijn klanten.

Het drinkwaterbedrijf erkent dat de stof GenX, en ook de niet-gezonde stof PFOA, in het kraanwater voorkomt. "Ze worden door sommige industrieën uitgestoten in water en lucht", zo verklaart het bedrijf. "Deze stoffen verspreiden zich zo in het milieu. Het komt voor in de oppervlaktewaterbronnen, die Evides gebruikt om drinkwater van te maken, zoals de Maas en het Haringvliet." Het is de zeer geavanceerde meetapparatuur die maakt dat deze conclusie getrokken kan worden, aldus het bedrijf. Meetmethodes kunnen uiterst secuur 'hele lage concentraties' stoffen aantonen. Ze zijn in staat nanogrammen te traceren, dus miljoenste milligrammen. "Uit dergelijke metingen blijkt dat er een minieme hoeveelheid GenX en PFOA kan voorkomen in het drinkwater van Evides."

De aangetroffen concentraties zijn zeer laag: 25 tot 75x lager dan de richtwaarde die de overheid stelt voor deze stoffen als veiligheidsgrens voor betrouwbaar drinkwater.

Het drinkwaterbedrijf geeft op zijn site onderzoeksresultaten van metingen in Dordrecht (waar Dupont/Chemours een gekende vervuiler is), Goeree-Overflakkee en Rotterdam/Spijkenisse. In die laatste plaatsen in de gevonden concentratie GenX 5,2 tot 5,6 nanogram/liter. Het RIVM hanteert een norm van 150 nanogram/liter als veiligheidsgrens.

"Tegelijkertijd blijft Evides pleiten voor een schoon milieu en zo voor schone bronnen - oppervlakte- en grondwater - voor het maken van drinkwater."