Onze Nederlandse vriendenclub in Italië

02-04-2017 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN – Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Maak kennis met Cora Vlug (Verenigde Staten), Geert van Mil (Canada), Wilma Hollander (Griekenland) en vandaag Marijke Bozzano vanuit Italië.

Wij Nederlanders zijn een reislustig volk; waar en hoe ver je ook gaat, je komt altijd wel een landgenoot tegen en dan is het leuk om te horen hoe iemand daar is terecht gekomen. Door de liefde of werk of omdat ze gewoon dat land mooi en fijn vinden om te wonen. Neem maar het tv programma “Ik vertrek” of “Boer zoekt vrouw internationaal” , en de meesten lukt het dan ook prima.

Wij passen ons best goed aan leren meestal ook snel de taal, en natuurlijk gaat het ook bij sommigen fout en keren ze weer terug naar hun veilige thuishaven. Ook hier in Italië wonen best veel Nederlanders. Ik ben lid van Facebookgroep Nederlanders in Italia en die tellen ruim 1.552 leden. Dat is nog maar een klein deel van alle Nederlanders die hier wonen. En dan heb je ook nog de groep Nederlanders in het buitenland die maar liefst ruim 12.123 leden telt. Dan zijn er zeker nog veel meer mensen die geen lid zijn van welke groep dan ook.

Sinds ik hier in Imperia woon heb ik ook al heel wat  Nederlanders ontmoet en in de loop van de jaren hebben wij dan ook een leuk vriendinnengroepje  opgebouwd, en wel uit alle hoeken van Nederland. Ik denk als wij allemaal nog in Nederland hadden gewoond wij elkaar zeker niet hadden ontmoet.  Uit Monnickendam komen Miranda en haar zus Selma. Selma heeft met haar man een Trattoria waar je heerlijk kan eten. Uit Amsterdam komt Jacqueline die in Italië kwam als au pair en die hier nu moeder is van drie zoons, uit Emmen komt Alies die in Abruzzo prachtige vakantie huisjes verhuurd. Uit Leeuwarden komt verpleegkundige Ingrid, uit Rotterdam Gabrielle die een bekende sopraan is (wij hebben een aantal optrede mogen meemaken, geweldig!). Dan is er Monique uit Venlo zij is de enige met een Nederlandse man en kinderen en zij hebben een bedrijf in planten en bloemen. Uit Kerkrade in Limburg  komt tandartsassistente Marga die als laatste bij de groep is gekomen, maar ze woont al ruim dertig jaar hier, en dan zijn er natuurlijk mijn dochter Simona en ik uit Vlaardingen!

Met deze groep dames gaan we zo om de twee maanden een avond uit eten. Het komt niet altijd uit dat iedereen er is, maar dan is er gewoon een reden om het snel over te doen .

En op zo’n avond is het dolle pret want iedereen heeft wel iets meegemaakt of er zijn nieuwtjes te vertellen. En dan gewoon lekker in je eigen taal kletsen, ook al hoor je toch af en toe een Italiaans woord er tussendoor. De mensen om ons heen zie je dan ook kijken, en je ziet ze denken “wat is dit?” Ja in ons gewone  leven vallen we echt niet op maar eenmaal bij elkaar is de beer los! En na zo’n gezellige avond gaat iedereen weer naar huis en verder met zijn leven. Ik ben heel blij met onze Nederlandse groep vriendinnen ,ook al heeft iedereen zijn eigen familie en vrienden, dit zijn kostbare momenten! 

Ciao en tot de volgende keer!

Marijke

 

Gerelateerd
Reacties