Ook dit jaar nog vreugdevuren Oud en Nieuw

18-11-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Het lijkt een jaarlijks terugkerende traditie: zodra we richting het einde van het jaar gaan, worden er vragen gesteld over de jaarlijkse vreugdevuren met Oud & Nieuw. Zolang er op het voormalige CION terrein aan de Marathonweg nog niet gebouwd wordt, is dit het gebied waar een vreugdevuur met kerstboomverbranding door de gemeente wordt toegestaan, samen met het parkeerterrein aan de Broekweg. GroenLinks stelt er weer vragen over aan het college, met name of de gemeente wil toezien op alleen verbranding van kerstbomen en of er mogelijk in aanloop naar de toekomst er ook een soort muziekfestival kan plaatsvinden. Hierbij voert dan de muziek de boventoon en het vreugdevuur wordt bijzaak. De jaarlijkse fijnstof uitstoot kan dan mogelijk beperkt worden, aldus de partij.

,,GroenLinks is als milieupartij tegen deze vreugdevuren’’, aldus de fractie van GroenLinks. ,,De massale uitstoot van fijnstof bereikt jaarlijks op 1 januari 00.00 uur een triest hoogtepunt. Terwijl Nederland al niet zo voorop loopt op het milieugebied is, geldt dit voor Vlaardingen helemaal, dit tot groot verdriet van veel inwoners van Vlaardingen’’.

Fractieleden Kees Borsboom en Lianne van Kalken willen vervolgens weten of er dit jaar alleen maar kerstbomen verbrand worden en geen pallets en autobanden. Tevens wordt gevraagd om een opgave achteraf van de totale ambtelijke kosten inclusief betrokkenheid brandweer en politie en de uitstootgegevens van fijnstof tussen middernacht en één uur.

Tenslotte geeft de fractie van GroenLinks het college de suggestie mee om toch het experiment van een muziekfestival uit te proberen, dit in combinatie met een veel kleiner of zelfs geheel geen vreugdevuur.Gerelateerd