Op zoek naar Joke, Nel, Dineke en Henriëtte

10-08-2017 Nieuws Redactie

Op zoek naar Joke, Nel, Dineke en Henriëtte

VLAARDINGEN - Aad van Schaijk is op zoek naar de buurtkinderen uit zijn jeugd. Op de Facebookgroep Ons Vlaardingen heeft hij dit verhaal met oproep geplaatst. Wij hebben het integraal overgenomen om Aad een handje te helpen. Wie meer informatie heeft kan contact opnemen met Aad op Facebook via deze link!   

,,Ik neem u vandaag even mee naar de oude Vlaardingse Transvaalbuurt oftewel de omgeving van het alom bekende Bothaplein, ´t Slikje, de Krugerstraat, de Wetstraat en de Steijnstraat. Deze buurt werd lang, lang geleden gesloopt. Ik zie nog die vele open gehakte daken, de zoldermuren met soms hier en daar van die politieke plakkaten. Ik herinner mij ook nog die piepkleine binnenplaatsjes aan pakweg het Wetstraatje of de Krugerstraat. Een invalide oom van mij uit de Wetstraat hield er toentertijd- en dan spreken we over de eind jaren vijftig- o.a. wat konijnen en wat kippen. Natuurlijk altijd makkelijk een paar kakelverse eieren in de buurt of met Kerst een konijn op tafel. Tja, zo ging dat toen eenmaal...

De vader van mijn schoolkameraadje oftewel Taetse Westra bezat ook zo´n binnenplaatsje met een schuurtje waar die man de meest mooie dingen bouwde. ´Lange Thijs´ zoals de vader van Taetse in de Vlaardingse volksmond heette bouwde toentertijd werkelijk prachtige draaiorgels op schaal na. Bijna levensechte draaiorgels. Bij het zien van die muziekinstrumenten was ik als kind echt helemaal om. Ik weet nog als de dag van gisteren dat de door de heer Westra gemaakte draaiorgels in Vlaardingen werden geëxposeerd. Dat gebeurde onder meer in de oude Stadsgehoorzaal en naar ik meen ook in het gebouw van Liefde & Vrede in de Fransenstraat. Daar moeten toch ooit Vlaardingse krantenartikelen over geschreven zijn. Ik kan mij met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat daar nooit foto's van zijn gemaakt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Het Vrije Volk, De Havenloods en Groot Vlaardingen, kranten die toentertijd in Vlaardingen verschenen.

In de loop der jaren ben ik natuurlijk de familie Westra uit het oog verloren ik weet nog wel dat dit gezin vanuit de Krugerstraat ooit verhuisde naar de Rotterdamseweg 28. Uiteraard zullen die orgels destijds mee verhuisd zijn maar waar al die schitterende orgels op dit moment zijn weet ik echt niet! Naar een museum? Binnen de familie Westra behouden gebleven? Wie het weet mag het zeggen.

Als je aan de Transvaalbuurt denkt denk ik ook aan sommige oud leerlingen van de Vlaardingse Erasmusschool toentertijd gevestigd aan het Westnieuwland nummer 27. Ik weet bijna honderd procent zeker dat bijvoorbeeld Joke v.d. Linden in de Transvaalbuurt woonde en hoogstwaarschijnlijk in de Steijnstraat. Ik probeer haar al jaren te traceren maar tot op heden geen resultaat. Best frustrerend als je je bedenkt dat de Facebooksite Ons Vlaardingen maar liefst 7.330 leden telt. Dan moet Joke v.d. Linden toch te vinden zijn. Zo zijn er nog een aantal oud leerlingen van de Erasmusschool zoek bijvoorbeeld een Nel Stoep, een Dineke Vermeulen (woont waarschijnlijk in Maassluis) en een Henriëtte v.d. Pijl. Alle drie woonden ze ooit aan de overkant van de dijk ergens achter de Mozartlaan. Henriëtte, Dineke en Nel bezochten van 1957-1963 de Erasmusschool. Wie helpt mij op weg? Wie weet waar die draaiorgels gebleven zijn en bestaan er inderdaad nog krantenartikelen en foto's van die draaiorgels. Graag een reactie...''

Gerelateerd
Reacties