Open archeologiedagen Blankenburgverbinding

21-06-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Ter voorbereiding op de aanleg van de Blankenburgverbinding laat Rijkswaterstaat archeologisch onderzoek uitvoeren door LievenseCSO/Archeodienst op het toekomstig tracé van de nieuwe snelweg. Om bewoners van Vlaardingen en omgeving de kans te bieden een kijkje te nemen in het verleden, organiseert Rijkswaterstaat samen met de gemeente Vlaardingen en het onderzoeksbureau op 1 en 2 juli open dagen.
 

Middeleeuwse terp


In de afgelopen maand zijn verschillende proefsleuven gegraven om de archeologische waarde van het gebied vast te stellen. Hierbij is een deel van de Vlaardingse geschiedenis tevoorschijn gekomen in de vorm van een middeleeuwse terp. Het is voor het eerst in Vlaardingen dat een middeleeuwse terp archeologisch goed onderzocht kan worden. De terp is onderdeel van een markant 'parelsnoer' van boerderijen en terpen waarvan de ligging nog herinnert aan de oorspronkelijke middeleeuwse indeling van het landschap. In de terp zijn diverse vondsten gedaan waaronder keramiek, metaal en baksteen.
 

Droge voeten


Het lijkt erop dat de terp is aangelegd na de grote overstromingsrampen die het Vlaardingse grondgebied in de middeleeuwen teisterden en na de aanleg van de Maasdijk in de dertiende eeuw. Mogelijk vinden de onderzoekers in de grondlagen onder de terp meer informatie over waarom de terp is aangelegd. Tot en met september doen zij onderzoek naar sporen van menselijke bewoning die in de bodem bewaard zijn gebleven. De bestudering van het aanwezige erfgoed maakt het mogelijk de geschiedenis van het Zuid-Hollandse kreken- en veenlandschap verder in kaart te brengen.
 

Kom zelf kijken


Kom met eigen ogen kijken naar de vondsten. Onder begeleiding van een archeoloog krijgt u een rondleiding en kunnen kinderen zelf op zoek naar mooie vondsten met spades en zeven. De open dag op vrijdag 1 juli is van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag 2 juli zijn bezoekers welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur. De open dagen vinden plaats op de opgravingslocatie ter hoogte van de Wijnboerderij aan de Zuidbuurt nummer 40 in Vlaardingen. Omdat deze locatie niet geschikt is voor auto’s wordt bezoekers geadviseerd om met de fiets te komen. Daarnaast is het gebied waar de opgraving plaatsvindt niet te bereiken voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. Bezoekers wordt geadviseerd laarzen te dragen omdat de ondergrond nat en drassig kan zijn.

Gerelateerd