Opgelicht door de curator?

03-03-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Stel, je bent eigenaar van bepaalde goederen, maar om ze echt in handen te krijgen moet je een flinke smak geld betalen. Vreemd ? Het overkwam Remus Aussen.

Aussen was tot voor kort klant bij administratiekantoor Admipunt, waarvan eigenaar Reinald Don wordt verdacht van oplichting van een aantal Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Het zou gaan om honderdduizenden euro's. Remus Aussen had geen geld gestald bij Don, deze verzorgde voor Aussen de jaarrekeningen en jaaraangiftes naar de Belastingdienst. Hij leek daarmee de dans te ontspringen en geen geld te verliezen. De curatoren die het faillissement afwikkelen denken daar echter anders over. Als Aussen zijn administratie terug wil hebben, negen ordners, dan moet hij even een bedrag van € 675,- betalen aan Windt, LeGrand Leeuwenburgh advocaten.

,,Da's best veel voor het uit een bestofte kast trekken van wat mappen en mogelijk een warme handdruk’’, aldus Remus Aussen. Na een email van zijn kant was men bereid het bedrag te verlagen naar €475,- exclusief btw. ,,Een dame van het kantoor gaf telefonisch aan dat ze 'mijn soort mensen' wel vaker met zulke niet-coöperatieve vragen aan de lijn heeft’’, vervolgt Aussen. ,,Ik antwoordde met: Oh, u bedoelt het soort mensen dat dan wel niet via het faillissement, maar wel via een chantage door de curator benadeeld worden?  Maar, zo legde na wat opschalen de heer R. LeGrand uit, dat is toch een redelijk bedrag, we maken geen winst op dit faillissement en er zitten al 140 uur in.’’

Curator en advocaat LeGrand vervolgde: ,,Overigens, we doen dat teruggeven op 1 dag, u moet vooruit betalen en daarna vernietigen we uiteindelijk de administratie. Dus het is aan u. Ik mag dit. Want de rechter-commissaris vindt dat ik het zo keurig doe.’’  Aussen wilde dan wel eerst wil weten of hij de juiste papieren kreeg. ,,Ja, daar beginnen we dus niet aan’’, was het antwoord.

Op woensdag 8 maart gaat Remus Aussen naar de curator om zijn administratie op te halen. Hij heeft ‘beloofd’ wellicht met één of twee journalisten te komen. Vlaardingen24 gaat in ieder geval mee. Wordt vervolgd.