Categorieën

Service

Oppositie wil af van onduidelijkheid college

Oppositie wil af van onduidelijkheid college
Politiek

Oppositie wil af van onduidelijkheid college

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 17-03-2015
  • Politiek
Oppositie wil af van onduidelijkheid college

VLAARDINGEN – Het college van B&W gaat per vertrouwelijk dossier elke keer weer anders om met de vragen die de raad heeft en dat moet anders. Dat is de strekking van een motie die de oppositie vanavond op tafel legt in een extra raadsvergadering. Mede aanleiding is de verkoop van het pand aan de Hoflaan 43 aan een aantal huisartsen.

In een besloten vergadering heeft de gemeenteraad over deze verkoop verschillende vragen gesteld. ,,Niet alle vragen zijn daarbij beantwoord, en dat kan dus niet’’, aldus GroenLinks fractievoorzitter Kees Borsboom. ,,Een aantal oppositiepartijen heeft nu gezamenlijk een motie ingediend om voor dit soort situaties nou eens goede afspraken te maken: een officiële wensen en bedenkingenprocedure. Het is niet uit frustratie dat deze motie ingediend wordt, maar een stap richting een beter bestuur’’.

Onduidelijkheid juiste tekst motie

Over de juiste tekst van de motie bestaat nog wat onduidelijkheid en mogelijk dat er voor het indienen vanavond, hier vanmiddag nog wat aan geschaafd gaat worden. De verkoop van vastgoed is namelijk een besluit dat het college zelfstandig mag nemen, zonder een goedkeuring van de raad. In de motie staat echter nu nog: ,,De uiteindelijke besluitvorming met meeweging van ingediende wensen en bedenkingen tot een raadsbesluit moet leiden’’. Het is een wat ‘technisch’ verhaal, maar nadat de raad haar wensen en bedenkingen heeft uitgesproken volgt er een collegebesluit, geen raadsbesluit.

Het is nog niet zeker of de raadsvergadering vanavond lang zal duren: mogelijk zal de voorbereiding van vanmiddag leiden tot een motie met aangepaste tekst die ook op sympathie van een aantal coalitiepartijen kan rekenen. Een meerderheid lijkt de strekking ervan wel te steunen. Het kan ook zo zijn dat het college zelf met een voorstel komt, waarbij voortijdig de angel uit een debat gehaald zal worden.