Categorieën

Service

Oud-minister opent Taalhuis in Vlaardingen

Oud-minister opent Taalhuis in Vlaardingen
Onderwijs

Oud-minister opent Taalhuis in Vlaardingen

  • Redactie
  • 11-09-2014
  • Onderwijs
Oud-minister opent Taalhuis in Vlaardingen

VLAARDINGEN – Op de Hoogstraat was het op woensdag 10 september weer eens een drukte van belang. Op nummer 80 a hadden zich vele tientallen verzameld voor de officiële opening van het Taalhuis door oud minister Marja van Bijsterveldt, tegenwoordig ook voorzitster van de Landelijke Stichting Lezen en Schrijven. Het Taalhuis is het nieuwe onderkomen van de Stichting Samen-Schrijven en het team hiervan bestaat uit taaldocenten Marijke van Zessen, Emmeline Mooij en taalcoach Maureen Hol. Samen met vrijwilligers houden zij zich onder meer bezig met het opsporen van- en het onderwijs geven aan laaggeletterden.

Zo’n 8600 Vlaardingers zijn laaggeletterd. Laaggeletterdheid heeft tot gevolg dat mensen grote moeite hebben met lezen, schrijven, spreken en rekenen, waardoor zij niet goed mee kunnen komen in de maatschappij. Vaak zijn zij niet in staat om zelfstandig een treinkaartje te kopen bij de ticketautomaat, kunnen hun (klein)kinderen niet voorlezen en hebben zij moeite met het invullen van formulieren, te solliciteren of hoe dan ook een baan te vinden. Mensen die laaggeletterd zijn hebben vaak moeite om hun eigen doelen te realiseren en kunnen hun kennis en vaardigheden niet zelfstandig verder ontwikkelen. Omdat laag- en ongeletterdheid nauwelijks publiekelijk wordt besproken, denken veel mensen dat zij de enige zijn met het probleem. Dit werkt gevoelens van schaamte in de hand. Hierdoor verbergen velen deze achterstand. Dit draagt bij aan de instandhouding van het probleem.

Al vele jaren zet Stichting Samen-Schrijven zich actief in voor het bereiken van vooral Nederlandstalige laaggeletterden in Vlaardingen en omstreken, hen uit de anonimiteit te halen en de taboes rond laaggeletterdheid te doorbreken. Een belangrijke instrument is het ontwikkelen van bewustzijn in de samenleving ten aanzien van laaggeletterden en laaggeletterdheid. Stichting Samen-Schrijven helpt sinds 2008 laaggeletterdheid voorkomen en verminderen door projecten te organiseren en publieke en private organisaties samen te brengen. In het nieuwe TaalHuis is onder meer een taalinformatiepunt gevestigd voor toekomstige deelnemers, vrijwilligers, gemeente, gezondheidszorg en bedrijven die er voor verschillende zaken terecht kunnen: vragen over laaggeletterdheid, advies over taal en informatie over de mogelijkheden van workshops en cursussen van alle taalaanbieders regio Rijnmond.

Bij de feestelijke opening van het Taalhuis was ook auteur en singer-songwriter Karin Giphart aanwezig. Voor de gelegenheid had zij een aantal exemplaren meegebracht van het boek Lokale Liefde. ‘Lokale Liefde’ is een bundel met verhalen waarin de schrijvers Ronald Giphart, Karin Giphart, Manon Uphoff, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Astrid van den Berg, Vrouwkje Tuinman en Gérard van Kalmhout zich lieten inspireren door persoonlijke herinneringen van laaggeletterden die deelnamen aan lees- en schrijfcursussen. De boeken werden aan het eind van de ceremonie uitgereikt aan onder meer een aantal taalcursisten, Van Bijsterveldt en wethouder Van Oosterom die aanwezig was namens het college. Wie meer wil weten kan dat hier vinden.