Pand(en) van Sprij eindelijk aangepakt

02-03-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De panden aan de Westhavenkade nrs. 71, 72, 72a en 73, beter bekend als ‘het pand van Sprij’, worden eindelijk gerenoveerd. Het maakt onderdeel uit van een grootscheepse aanpak van wat tegenwoordig het Museumkwartier genoemd wordt. Nog voor de zomer wordt gestart met het verwijderen van de oude loodsen achter de Westhavenkade en Vetteoordskade. Ze maken plaats voor woningen. De monumentale pakhuizen en kantoren aan beide kades blijven behouden, en krijgen een nieuwe functie.   

In opdracht van gebiedsontwikkelaar BPD werkt KIKX Development, het bedrijf dat ook het tegenwoordig leegstaande ‘nieuwe V&D gebouw ontwikkeld heeft, al sinds 2016 aan het transformatieplan voor het Museumkwartier. Nu de sloopvergunning voor een groot deel van de te verwijderen loodsen in het Museumkwartier onherroepelijk is, en de eigenaren van vrijwel alle panden aan de Westhavenkade en Vetteoordskade zijn vertrokken, kan daadwerkelijk gestart worden met de transformatie van dit binnenstedelijke gebied van 1,5 hectare.

De monumentale pakhuizen en kantoren aan de Westhavenkade en Vetteoordskade blijven behouden en krijgen een nieuwe, passende functie. Hier kunnen woningen of voorzieningen een plek krijgen. Op het binnenterrein achter deze historische panden komen nieuwe, grondgebonden woningen aan een hofje. Het is de bedoeling dat de authentieke sfeer van het visserijverleden ook in de architectuur van de woningen terugkomt. Bijvoorbeeld in kleur- en materiaalgebruik.

Met de start van de sloopwerkzaamheden gaat de transformatie van het Museumkwartier een nieuwe fase in. In 2020 verwachten BPD Ontwikkeling en KIKX Development te kunnen starten met de bouwwerkzaamheden. 

 

 Gerelateerd