Pleidooi voor afschaffen gemeenteraad

26-10-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Het moet anders in de politiek en in onze huidige democratie is geen plek meer voor een gemeenteraad in haar traditionele vorm. Dat is in het kort de boodschap van een groep van enkele honderden burgemeesters, wethouders, ondernemers, raadsleden, wetenschappers en actieve burgers. Burgemeester Bert Blase heeft bij deze groep de voortrekkersrol aangenomen. In een manifest pleit hij namens de groep voor een ‘Nieuwe Democratie’.

De groep heeft ‘Code Oranje’ afgekondigd, bij het KNMI de aanduiding voor ‘grote kans op zwaar weer met grote impact’. Code Oranje is voor hen een vergelijkbaar signaal dat ‘urgentie’ aangeeft, maar ook het antwoord op het ‘zware politieke weer’ waarin we verkeren;  de huidige politiek voldoet niet meer, en krijgt onvoldoende steun vanuit de samenleving.

De landelijke verkiezingen in 2017 en de gemeentelijke verkiezingen in 2018 moeten het kantelpunt vormen om deze nieuwe democratie te realiseren. Daarbij moet de wet veranderd worden om dit alles mogelijk te maken: ,,Burgers hebben de behoefte én de vaardigheden om hun leefomgeving te beïnvloeden en (mee) te sturen. We zien in organisaties, buurten en steden steeds meer voorbeelden van maatschappelijke democratie en burgerzeggenschap. Daar waar dit gebeurt ontstaat vertrouwen en nieuwe inspiratie.’’.

,,Code Oranje wil af van het traditionele politieke Haagse coalitieakkoord. Hiervoor in de plaats komt een burgerakkoord gebaseerd op de kracht, de beweging en de ideeën in de samenleving, dwars door politieke kleuren en bevolkingslagen heen. In dit akkoord benoemen we welke grote vraagstukken de komende jaren voor Nederland worden aangepakt en opgelost en wie we daarin betrekken. In veel dorpen en steden is al ruime ervaring opgedaan met vormen van nieuwe democratie. Daar waar dit gebeurt, ontstaat vertrouwen en nieuwe inspiratie. Nieuwe democratie steunt op lerend vermogen, lef, vertrouwen en (ieders) betrokkenheid. Denken en analyseren gaat samen met doen en experimenteren’’.

 

Denk online mee

Code Oranje zet een innovatief online platform in om gezamenlijk met iedereen die interesse heeft, te werken aan het vernieuwen van de democratie. Hoe werkt dit? Ga naar civocracy.org/codeoranje   en registreer je. Hier kun je Code Oranje volgen, zodat je op de hoogte blijft van de verschillende discussies die in de komende periode gelanceerd worden.


Gerelateerd