Categorieën

Service

Poetin en Vlaardingen

Poetin en Vlaardingen
Winkelen

Poetin en Vlaardingen

  • Redactie
  • 07-03-2015
  • Winkelen
Poetin en Vlaardingen

Peter d'Hamecourt signeert een boek voor zijn jongste fan

VLAARDINGEN – Vandaag was Peter d’Hamecourt weer even terug in de stad waar hij geboren is en waar hij zijn journalistieke carrière begon. Bij Plantage Pontier gaf hij tussen drie en vijf uur een korte lezing en signeerde vervolgens voor het toegestroomde publiek verschillende van zijn boeken. Dat publiek bestond overigens niet alleen uit volwassenen: één van zijn fans die een boek kwam laten signeren was niet veel ouder dan een jaar of 13 à 14, maar wel heel erg geïnteresseerd in de verhalen van D’Hamecourt. Peter d’Hamecourt vertelde veel over de Russische cultuur, politiek en in het bijzonder over president Vladimir Poetin. Hij had daarbij een gretig gehoor dat hem nadien nog verschillende vragen stelde.

D'Hamecourts journalistieke carrière begon in 1966 bij de Nieuwe Vlaardingsche Courant. Hij werkte vervolgens onder andere als popjournalist voor de Haagsche Courant, gevolgd door een functie als buitenlandcorrespondent van het Algemeen Dagblad in het Midden-Oosten (o.a. Beiroet) en Zuid-Amerika. In 1989 vestigde hij zich in de hoofdstad van wat toen nog de Sovjet-Unie was. Vanaf hier leidde hij een journalistiek bureau en deed hij verslag van het Russische nieuws voor het Algemeen Dagblad. Later zou de Vlaardinger ook actief zijn voor de NOS, de VRT (bij beide voor zowel televisie als radio), EénVandaag en NOVA.

Naast Rusland is D'Hamecourt tevens actief geweest in andere voormalige Sovjetlanden en een enkele keer daarbuiten, waaronder Afghanistan, toen daar een aardbeving plaatsvond. Vanaf 1999 werkte hij op freelancebasis voor het AD, de NOS en de VRT. Op 30 juni 2008 deed hij voor het laatst verslag voor het NOS Journaal, vooraleer hij met de vut ging. In zijn carrière van 18 jaar bij de NOS heeft hij meer dan 3000 reportages gemaakt. In zijn functie als Ruslandcorrespondent werd hij opgevolgd door Kysia Hekster. D'Hamecourt heeft als schrijver ook meerdere boeken gepubliceerd over de politieke situatie in Rusland. Zijn laatste boek gaat over de situatie in 2014, waaronder de ambities van Poetin en de annexatie van de Krim.

Voor Plantage Pontier was de uiteindelijke belangstelling misschien minder dan waarop gehoopt was, maar het was desondanks een geslaagde middag met een uniek Vlaardings-Russisch tintje.

Wagenborg Nedlift

Schiedamsedijk 75, Vlaardingen

Meer over Wagenborg Nedlift →