Pokémon GO? Platipus GO!

18-07-2016 Nieuws Advertorial

VLAARDINGEN - Het zal u niet ontgaan zijn, er is een Augmented Reality (AR) app de wereld aan het veroveren.

“Pokémon GO” was tot dit weekend officieel nog niet beschikbaar in Nederland, maar dat weerhield een grote groep Vlaardingers er niet van om de Pokémon GO app alvast via een omweg te gaan gebruiken. De afgelopen week al liep er menig smartphone gebruiker voor ons Platipus kantoor op de Hoogstraat op zoek naar de hier aanwezige Pokémon en de Pokéstop bij theater De Zwarte Doos. De Vlaardingse politie zocht zelfs de publiciteit op om de app gebruikers tips voor een veilige Pokémon jacht mee te geven.

 

Augmented Reality (AR) + Unity


Ons bedrijf Platipus maakt al jaren Augmented Reality applicaties voor klanten in deze regio en ver daar buiten. Wij zijn uitzinnig enthousiast over AR en denken het succes van de Pokémon GO app vrijwel volledig gedragen wordt door de AR technologie.

Pokémon GO gebruikers worden getrakteerd op een compleet nieuwe ervaring van bestaande ruimtes. Opeens heeft de buitenruimte een nieuwe betekenis gekregen en zijn er nieuwe interacties mogelijk. Dat is een effect dat je niet uit kunt leggen, maar dat je mee moet maken. 

We kennen het maar al te goed, want sinds wij de kracht van AR ontdekten zijn we wereldwijd onophoudelijk voor klanten bezig geweest om AR in te zetten voor de meest uiteenlopende doelen.

Wij maken AR voor educatie doeleinden, denk aan nieuwe auto introducties in de Nissan Academy. We maken AR voor marketing doeleinden, bijvoorbeeld voor de verkoop van grote luxe appartementen. We maken AR voor data visualisaties zoals jaarverslagen, voor planning van bouwprojecten, voor rijke driedimensionale bedrijfspresentaties op visitekaartjes, voor het ontsluiten van context gerelateerde toeristische informatie. Noem het maar op en we hebben het waarschijnlijk in onze portfolio.

Maar wat er altijd nog ontbrak was een brug tussen Augmented Reality en het grote publiek. We wisten al uit ons eigen evangelisatiewerk dat iedereen enthousiast wordt van ervaringen in AR, maar we hadden nog geen manieren gevonden om iedereen te bereiken. Pokémon GO is hard bezig om AR nu voor het eerst wel bij de grote massa te brengen. Dit is zeer goed nieuws, AR is nu niet meer een luxe tool voor de happy few, maar gaat de hele wereld superkrachten geven. Want vergis je niet, dit is pas het begin van de revolutie. De mogelijkheden van AR zijn eindeloos. Op een dag in de zeer nabije toekomst gaat het er al voor zorgen dat jij alles weet dat je moet weten op het moment dat je het moet weten. Dit doordat artificial intelligence jou in AR in contact houdt met alles dat in het hier & nu voor jou relevant is. Sorry, in ons enthousiasme schieten we nu misschien wat door… terug naar Pokémon GO…

Pokémon GO combineert twee technieken waar wij bij Platipus heel enthousiast over zijn. Augmented Reality is de opvallendste. Maar er is onder de motorkap een tweede techniek die door de app handig wordt ingezet; de Unity game engine. Platipus werkt al geruime tijd met Unity en is sinds dit jaar ook Unity Certified Developer. Het zijn ook zeker de game mechanics die er voor zorgen dat je bij de app terug keert.

 

Er is werk aan de winkel


Augmented Reality zal niet meer weg gaan. Maar Pokémon GO laat zien dat er nog belangrijk werk te doen is. We zullen er met z’n allen voor moeten zorgen dat we het Augmented Reality medium verantwoord gaan gebruiken.

Dat de Vlaardingse politie aanleiding zag om te waarschuwen dat je niet achter een Pokémon aan bij vreemden naar binnen kunt lopen geeft wel aan dat dat proces pas net begonnen is. En een nog grotere zorg van ons als Platipus is dat we niet zouden willen zien dat de gewone burger als een zombie consument achter de ideeën van een paar grote bedrijven aan loopt.

Net als dat je het nodig hebt om te kunnen lezen EN SCHRIJVEN om geëmancipeerd deel te nemen aan een geletterde maatschappij is het belangrijk dat de kinderen van vandaag leren om AR te consumeren EN PRODUCEREN. Exact om deze reden geeft Platipus Augmented Reality lessen aan de kinderen van het Technasium in Schiedam.

 

Platipus GO!


Ideeën voor de volgende Pokémon GO? Zoek gerust contact met ons als je dat in een samenwerking met de Augmented Reality- en Unity experts van Platipus wilt doen!

Gerelateerd