Categorieën

Service

PVV grootste partij in Vlaardingen

PVV grootste partij in Vlaardingen
Politiek

PVV grootste partij in Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 19-03-2015
  • Politiek
PVV grootste partij in Vlaardingen

VLAARDINGEN – Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten heeft de PVV van Geert Wilders, evenals in 2011, de meeste stemmen gekregen in Vlaardingen. De partij heeft desondanks verlies geleden en ging van 18,2 % naar 17,7 % van het aantal uitgebrachte (en geldige) stemmen. Van de partijen die ook lokaal actief zijn is de SP de grootste. De socialisten stegen van 13,6 % naar 15,1 % van de stemmen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de opkomst dit keer lager was dan in 2011. Waar in 2011 nog 49,1 % van de kiesgerechtigde Vlaardingers hun stem uitbracht was dat dit keer slechts 42,4 %: een forse daling dus.

Regeringspartijen PvdA en VVD verloren ook in Vlaardingen, evenals GroenLinks. De partijen die, naast de SP, eveneens winst boekten en bovendien lokaal actief zijn in Vlaardingen, zijn het CDA, D66, de ChristenUnie en de SGP. D66 boekte daarbij de grootste winst en ging van 7,5 % naar 9,9 % van het aantal stemmen en het CDA deed het ook niet onverdienstelijk. De Christendemocraten stegen van 9,4 % naar 11,4 %.
De leden van de Provinciale Staten zullen over enige tijd de leden van de Eerste Kamer kiezen. De PvdA en de VVD konden tot nu toe als regeringspartijen rekenen op steun van D66, de ChristenUnie en de SGP als het aankwam op de behandeling van kabinetsvoorstellen in de Eerste Kamer. Mét de steun van die partijen was er een meerderheid van 38 van de 75 zetels maar die meerderheid ontbreekt nu: op basis van de verkiezingsuitslag van vandaag worden er 36 zetels behaald in de Eerste Kamer, een tekort van 2 zetels waar het gaat om een meerderheid.

PvdA minister Dijsselbloem heeft zich al uitgesproken over de voor zijn partij funeste uitslag: ,,Dit betekent dat we nog harder zullen werken om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer’’. Voor de lokale politiek in Vlaardingen heeft de uitslag van deze verkiezingen vooralsnog natuurlijk geen gevolgen. Als grote verliezer zal de PvdA ( van 14 naar 8 zetels in de Eerste Kamer) zich moeten beraden over de koers die de komende jaren gevaren wordt. De kiezer heeft gesproken.

Nb: De prognose van de zetelverdeling is gebaseerd op de tot nu toe bekende uitslagen.