Categorieën

Service

Raad geeft koopzondagen vrij

Raad geeft koopzondagen vrij
Winkelen

Raad geeft koopzondagen vrij

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-11-2014
  • Winkelen
Raad geeft koopzondagen vrij

VLAARDINGEN – Met een overweldigende meerderheid is de gemeenteraad gisteren akkoord gegaan met het vrijgeven van de koopzondag. Winkeliers mogen voortaan vanaf 2015 zelf bepalen of en wanneer zij op zondag open zijn. Van de bijna voltallige raad, drie leden ontbraken, stemden alleen de ChristenUnie/SGP-fractie en twee leden van het CDA tegen.

Vooraf had raadslid Erik van Pienbroek van de ChristenUnie/SGP een debat aangevraagd in één van de raadscommissies afgelopen week. Toen hij het woord voerde ging er echter niemand met hem in debat, noch was er ook maar iemand die een vraag stelde. Na van Pienbroek namen slechts CDA-raadslid Marnix Alderliesten (één van de tegenstemmers), Kasper Vink van de SP en Marion de Groot (ex ONS.Vlaardingen) het woord om er kort iets over te zeggen. Vink kreeg op zijn beurt nog wel een korte vraag voorgelegd van Michiel Hoogenboom van de CU/SGP.

Van Pienbroek schetste uitvoerig het doemscenario wat zich kon ontrollen als de zondag vrijgegeven zou worden. Het leek een beetje op het waarschuwen van kinderen voor Sinterklaas om je vooral goed te gedragen, want anders… Onder meer zouden volgens hem kleine winkeliers gedwongen kunnen worden de zaak open te gooien als ze eigenlijk dicht willen blijven, of andersom, gedwongen worden om dicht te blijven als ze open wilden. Dat alles onder ‘de knoet’ van de winkeliersverenigingen. Twee aanwezige vertegenwoordigers, Ronald Huiskens van Stichting Stadshart en Hans Wuijts van Winkelcentrum De Loper fronsten de wenkbrauwen bij deze voorstelling van zaken; beiden verklaarden het tot nonsens, immers er wordt wel onderling afgestemd wanneer er koopzondag gehouden wordt, maar nergens is er een verplichting. De CU/SGP waarschuwde ook nog voor ontwrichting van gezinnen, niet alleen individuele winkeliers waren de pineut, maar ook medewerkers van winkels, distributiecentra en nog veel meer.

Erik van Pienbroek vond dat het onderzoek onder de leden van de winkeliersverenigingen al met al niet deugde: er was in eerste instantie door 18 procent en uiteindelijk door zo’n 20 procent van de winkeliers gereageerd. De meerderheid hiervan was weliswaar voor het zelf kunnen beslissen, maar de CU/SGP vond deze uitslag niet representatief genoeg. De SP vond dit in haar betoog wel en CU/SGP-raadslid Michiel Hoogenboom vroeg hierbij aan SP-fractievoorzitter Kasper Vink: ,,Als 18 % van de Vlaardingers iets vindt, gaat u het dan doen ?’’  Wat Hoogenboom zich onvoldoende realiseert is dat van de 57053 Vlaardingse kiesgerechtigden er net iets meer dan 3 % hun stem hebben uitgebracht bij de afgelopen raadsverkiezingen op de CU/SGP. Dit maakt de standpunten van deze partij nauwelijks representatief voor de gehele Vlaardingse bevolking, maar desondanks strijden zij er wel voor.

Kortom, vooraf waren de kaarten al geschud wat betreft de koopzondagen en de inspanningen van de ChristenUnie/SGP en een deel van het CDA waren niet meer dan achterhoedegevechten. De verwachting is nu ook niet dat het volkomen ‘los gaat’ met de koopzondagen in Vlaardingen, maar dat er een betere afstemming onderling tussen winkeliers en winkelgebieden komt wanneer er geopend wordt. In Maassluis werkt het al jaren zo, zonder problemen.