Categorieën

Service

Raad vergadert twee dagen over Voorjaarsnota

Raad vergadert twee dagen over Voorjaarsnota
Politiek

Raad vergadert twee dagen over Voorjaarsnota

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 08-07-2015
  • Politiek
Raad vergadert twee dagen over Voorjaarsnota

VLAARDINGEN – Eén van de twee belangrijkste momenten in een politiek jaar vindt vandaag en morgen plaats: de behandeling van de Voorjaarsnota. In dat financiële stuk worden al de kaders geschetst van dat andere belangrijke moment dat in het najaar plaatsvindt, namelijk de Begroting. In 2014 werden de plannen van het college voortijdig openbaar; voordat instellingen als de Stadsgehoorzaal van de wethouder van Financiën te horen kregen dat er fors bezuinigd zou worden konden zij het al uit de media vernemen. Dit jaar was dat niet zo, maar de bezuinigingen zijn ook niet zo heftig dan een jaar eerder.

Vanavond zullen de twaalf fracties eerst hun licht laten schijnen over deze Voorjaarsnota en ook vragen neerleggen bij de wethouders. Elke fractiewoordvoerder  krijgt daarbij zo’n minuut of tien om zijn of haar betoog te doen. De raadsvergadering die, na het inspreken van burgers en instellingen afgelopen week, hervat wordt duurt daarbij dus mogelijk al ongeveer twee uur. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de lengte van elk betoog en eventuele interrupties van collega woordvoerders / andere fractievoorzitters.

Jaarlijks worden ook de nodige amendementen en moties ingediend op een Voorjaarsnota of een Begroting. De verschillende partijen leggen daarbij hun aanvullende wensen neer waaraan zij vinden dat (een deel van) het budget van de gemeente besteed moet worden. In verschillende interviews bij het Radiomagazine met nieuwe raadsleden de afgelopen weken kwam al naar voren dat het optrekken van de inkomensgrens van de minimaregelingen van 110 % naar 120 % een belangrijk speerpunt is bij meerdere partijen. De PvdA stelde hier al vragen over voorafgaand aan de Voorjaarsnota en ook voor de SP is dit een belangrijk punt; de Socialisten lijken al door hun vertegenwoordigers in de Tweede Kamer op hun vingers te zijn getikt dat zij zich nog onvoldoende ingespannen hebben voor de minima.

De Voorjaarsnota is al eerder hier bekritiseerd door de Jeugdfractie van ONS Vlaardingen en zal ook vanavond vanaf half acht en morgenmiddag vanaf drie  uur de nodige kritiek krijgen. Inmiddels is de eerste, nog niet geheel in de Voorjaarsnota opgenomen tegenvaller, binnengekomen: in de meicirculaire van de Rijksoverheid blijkt Vlaardingen € 1,9 miljoen minder te krijgen dan verwacht (en beloofd). Wethouder Arnout Hoekstra bij de persbijeenkomst gisteren: ,,Zo lijkt een deel van je positieve saldo om zeep geholpen te worden door het Rijk. Voor dit jaar is dat een nadeel maar in latere navolgende jaren krijgen we naar verwachting weer meer dan we oorspronkelijk verwachtten. Ik hoop echter ook dit jaar op andere terreinen wel op de nodige meevallers’’. Hoekstra wilde niet zeggen of dit voortvloeit uit nieuwe verkopen van vastgoed en / of grond.

De behandeling van de Voorjaarsnota is live te volgen via Omroep Vlaardingen TV.