Rampschip in Vlaardingen

09-06-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN -  Vandaag is het eerste deel van het wrak van het schip de Baltic Ace op een ponton in Vlaardingen aangekomen. De combinatie Boskalis en Mammoet Salvage bergt het wrak in opdracht van Rijkswaterstaat. Bij Jansen Recycling Group aan de Koggehaven zal het schip verder ontmanteld worden. Jansen Recycling Group is gespecialiseerd in dergelijke projecten en het verwerken van metalen op grote schaal.

Op 5 december 2012 kwam de Baltic Ace in het Nederlandse deel van de Noordzee in aanvaring met het containerschip Corvus J. De Baltic Ace zonk door de aanvaring binnen vijftien minuten. Het schip was in augustus 2012 nog voor reguliere reparatie- en onderhoudswerkzaamheden in het dok van de Remontowa-werf in het Poolse Gda%u0144sk. De Baltic Ace was een achtdeks roll-on-roll-offschip voor het vervoer van auto's en vrachtwagens met een maximale capaciteit van 2132 voertuigen.

Bij de aanvaring kwamen elf mensen om het leven. Drie lichamen zijn nog niet teruggevonden. Dertien opvarenden zijn destijds levend uit het water gehaald.

De oorzaak van de aanvaring is nog onbekend, maar vermoed wordt dat de schippers elkaars schepen over het hoofd zagen. Ook de eigenaar van het schip denkt aan menselijk falen. Ten tijde van de aanvaring was er ter plaatse hoge golfslag. De ruwe zee en sneeuwbuien in het rampgebied, zo'n 65 kilometer voor de kust van Goeree, bemoeilijkten de zoektocht naar drenkelingen ernstig.

Het volledige wrak van de Baltic Ace moet uiterlijk eind dit jaar van de zeebodem zijn verwijderd.

 Gerelateerd