Redactioneel: gaat u stemmen vandaag ?

06-04-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Afgelopen maandag en dinsdag zijn er in de Kroepoekfabriek bijeenkomsten geweest waarin uitgebreid gesproken werd over het verdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Vandaag is dan de dag aangebroken dat alle stemgerechtigde Nederlanders zich uit mogen spreken over dat verdrag. Ben u voor of bent u tegen ?

Het eigenlijke verdrag beslaat honderden pagina’s met afspraken, vooral op het gebied van handel en daarnaast nog passages over de inrichting van de rechtsstaat, mensenrechten en een aantal andere onderwerpen. Wie het helemaal gelezen heeft mag het zeggen, maar waarschijnlijk zijn dat niet veel mensen. Velen gaan daarom maar af op wat anderen beweren over hoe goed of hoe slecht dit verdrag is. Voorstanders beweren soms dat er verschrikkelijke dingen staan te gebeuren als we weigeren samen te werken met die 27 andere Europese landen die het verdrag inmiddels wel ondertekend hebben.

Tegenstanders wijzen op zaken als corruptie in Oekraïne, en moeten we een regiem waar de president zijn geld weggesluisd heeft via offshore bedrijfjes steunen? Alsof we vergeten zijn dat we hier onze eigen voorbeelden hebben, zoals oud wethouder van Roermond Jos van Rey, die nu met diverse aanklachten wegens corruptie voor de rechter staat. In het gelegenheid geven om belasting te ontduiken zijn we overigens als land ook een topper: Internationale bedrijven als Google hebben hier hun eigen brievenbusfirma’s en betalen dankzij onze regels nauwelijks belasting. Kortom, de discussie over het verdrag met Oekraïne wordt nogal gevoerd met emotie, non-argumenten en soms met complottheorieën op de achtergrond (het is allemaal de schuld van Amerika!).

In Oekraïne kijken ze gespannen naar wat we hier doen, immers een ‘nee’ vanuit Nederland kan consequenties hebben voor het verdrag, hoewel het referendum 'slechts' raadgevend is; de regering kan een uitslag altijd naast zich neer leggen. Als de opkomst overigens minder dan 30 % is, is de uitslag sowieso ongeldig. Peilingen aldaar wijzen uit dat momenteel 73 % van de bevolking in Oekraïne voor het verdrag is. Niet omdat ze onze arbeidsmarkt en economie dan kunnen overspoelen, maar omdat ze zich willen conformeren aan de Europese waarden van vrijheid en democratie. Iets waar meer dan honderd Oekraïners in 2013 bij de protesten op het Maidanplein hun leven voor hebben gegeven.

De oorspronkelijke initiatiefnemers van het referendum hebben trouwens al gezegd dat het ze niet te doen was om het verdrag en Oekraïne. In een interview met NRC Handelsblad verklaarden kort geleden ze dat ze vooral de relatie van Nederland met de EU willen ontwrichten. Dat het associatieverdrag als eerste punt op de agenda van het parlement stond is dan ook toeval. Voor hetzelfde geld was er een ander onderwerp voorbij gekomen.

Gaat u nog stemmen vandaag ?

Gerelateerd