Categorieën

Service

Reddingsplan Stadsgehoorzaal gepresenteerd

Reddingsplan Stadsgehoorzaal gepresenteerd
Uit

Reddingsplan Stadsgehoorzaal gepresenteerd

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 24-03-2015
  • Uit
Reddingsplan Stadsgehoorzaal gepresenteerd

VLAARDINGEN – De Kroepoekfabriek en KADE40 zijn gevraagd om een plan van aanpak op te stellen voor een nieuwe invulling van de Stadsgehoorzaal. De deadline hiervoor is juni en het plan zal dan bij de Voorjaarsnota door de gemeenteraad behandeld worden. ,,Het ligt in onze opdracht besloten om het exploiteren van de Stadsgehoorzaal te laten lukken zonder structurele subsidies'', aldus directeur van de Kroepoekfabriek Renske Verbeek. Verbeek en Sylvia Hagers, directeur van KADE40, flankeerden wethouder Cees Oosterom die de plannen van het college voor een nieuwe invulling van de functies van de Stadsgehoorzaal presenteerde op een speciaal belegde persconferentie.

Sylvia Hagers: ,,In de anderhalf jaar dat KADE40 bestaat, heb ik al regelmatig samengewerkt met Renske. We hebben beiden onze ervaring en expertise die we gaan bundelen en zien zeker nieuwe kansen. In andere gemeenten waarin het culturele veld samenwerkt, zie je nieuwe ideeën en initiatieven opborrelen in Vlaardingen is dat ook mogelijk.'' ,,Het wordt een gedegen plan met visie dat we in samenwerking met de stad gaan opstellen, met kansen voor veel partijen om bij te dragen aan de verrijking van het culturele veld'', voegt Verbeek hieraan toe.

Wethouder Cees Oosterom: ,,We zetten hiermee een stap richting een beter georganiseerd cultuurveld. Beide instellingen zien het als een meerwaarde voor hun eigen organisatie om de Stadsgehoorzaal te exploiteren, maar beseffen dat de werkelijke kans zit in de intensieve samenwerking tussen beide instellingen en met de overige cultuurspelers.''

In 2015 blijft de Stadsgehoorzaal beschikbaar voor amateurgezelschappen, voor de professionele artiesten en voor een ieder die gebruik wil maken van de zalen. Het seizoen 2015-2016 wordt in het plan van aanpak opgenomen als een pilotjaar. In juni wordt bekend gemaakt hoe de invulling er mogelijk uit kan gaan zien. Eerder werd bekend dat onder meer George Visser Productions, één van de grotere impresariaten in Nederland, een aantal professionele theatervoorstellingen voor zijn rekening neemt komend seizoen.

Financiële ondersteuning beheer gebouw

Het gebouw komt in technisch beheer bij de gemeente Vlaardingen. Hiervoor is een bestaand budget van € 750.000,- beschikbaar, waarvan het grootste deel (€ 600.000,-) aangewend moet worden voor rente- en afschrijvingslasten.

Motie ONS.Vlaardingen

Tijdens de behandeling van de begroting op 5 en 6 november 2014 verzocht ONS.Vlaardingen het college via de motie 'Toekomst Stadsgehoorzaal' onderzoek te doen naar de mogelijke verkoop van het pand Stadsgehoorzaal. Het college heeft de financiële effecten van een mogelijke verkoop van het pand onderzocht. In dit kader is met diverse kandidaten en geïnteresseerden gesproken, waaronder ook met het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en IKV Ondernemend Vlaardingen. Deze gesprekken hebben nog niet geleid tot de verkoop van het pand. ,,Als zich in de loop van de tijd een koper aandient die er € 7,5 miljoen voor geeft (het bedrag van de boekwaarde, red.) dan is die natuurlijk van harte welkom’’, besluit wethouder Oosterom. ,,Het laatste woord over het definitieve plan van aanpak is natuurlijk wel aan de gemeenteraad.’’