Ruim zeven ton voor veiliger fietsen en oversteken

09-12-2020 Nieuws Redactie

Op de Marathonweg gaat het nogal eens mis tussen fietsers en automobilisten; foto: archief Flashphoto

VLAARDINGEN - De gemeente Vlaardingen krijgt € 738.500 subsidie vanuit het rijk en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) voor projecten die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en het fietsklimaat in de stad.

Een nieuwe regeling die beoogt de verkeersveiligheid te vergroten, ging op 1 juli in werking. Vlaardingen meldde 28 projecten aan voor een bijdrage uit deze pot. Vorige week  bleken de door Vlaardingen opgevoerde projecten te zijn gehonoreerd. De subsidie is bedoeld voor maatregelen die in ieder geval komend jaar worden uitgevoerd. Wethouder Bart Bikkers reageert opgetogen en ziet het geld als 'een belangrijke stap' om Vlaardingen veiliger en fietsvriendelijker te maken.

Veel van de 28 projecten proberen verbeteringen te combineren met werk dat al gepland stond. De ingediende projecten sluiten daarnaast aan bij de doelen uit het Actieplan Mobiliteit, zoals het verbeteren van de verkeersveiligheid en meer ruimte voor langzaam verkeer. Zo worden fietspaden en schoolomgevingen veiliger gemaakt, kan er op sommige wegen een snelheidsverlaging naar dertig kilometer per uur worden ingevoerd en kunnen er betere oversteekplaatsen komen op wegen waar vijftig mag worden gereden door autoverkeer. Nu de gemeente de subsidie krijgt, kunnen verkeerskundigen naar de tekentafel voor de specifieke uitwerking, aldus de gemeente in een kennisgeving.

Een voorbeeld van de aanpassingen is de Marathonweg, waar ter hoogte van de Zuidbuurtseweg een middeneiland voor fietsers en voetgangers gemaakt kan worden. Door in twee etappes over te steken wordt het op de weg veiliger, is het idee. Een ander project zijn de extra verkeersveiligheidsmaatregelen voor fietsers en voetgangers die mee kunnen worden genomen bij het onderhoud aan de Dirk de Derdelaan, bijvoorbeeld betere oversteekvoorzieningen en het aanleggen van een zogenoemde rammelstrook. Die attendeert automobilisten op de scheiding tussen de rijstroken.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date