Sancties bij niet vaccineren?

18-04-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Korten op de Kinderbijslag of weren uit de Kinderopvang? Vandaag bespreekt de Tweede Kamer een voorstel van de SP om ‘iets’ te doen aan de lagere vaccinatiegraad van kinderen in Nederland. Want dat zorgt er voor dat ziektes die vrijwel niet meer voorkwamen in ons land weer aan het terugkeren zijn. In kleinere of grotere epidemieën en met de nodige risico’s. Kinderen kunnen namelijk ‘gewoon’ dood gaan aan mazelen. Maar dat lijken we inmiddels vergeten te zijn.

De gewenste vaccinatiegraad bij BMR (Bof, mazelen, Rode Hond) ligt op tenminste 95%, maar die wordt in veel gevallen niet gehaald in Nederland. Dat dit het geval is in veel plaatsen waar een meerderheid van de bevolking streng (bevindelijk) gereformeerd is, was al bekend. Steeds meer hoger opgeleide ouders, die hun oordeel niet op Gods woord baseren, weigeren tegenwoordig hun kinderen te laten vaccineren. Op basis van onderzoek dat ze zelf doorgaans bij elkaar ge-Google-d hebben. En dan wordt vooral gezocht op ‘materiaal’ wat je eigen vermoedens bevestigd. Lees er  dit artikel eens over.

De vaccinatiegraad in Vlaardingen bij bijvoorbeeld BMR was in 2018 94,5% en dat is dus iets te laag. In Schiedam was deze nog lager, namelijk 89,1 %. Bij de vaccinaties voor DKTP (onder andere Polio) was dit 93,4% en in Schiedam 89,4%.

Inmiddels voegden zich in onze eigen stad ook enkele lokale politici bij de discussie. Michiel Hoogenboom van de ChristenUnie/SGP liet weten op Twitter: ,,Kinderen die zijn ingeënt hebben niets te vrezen, waarom dan zo’n voorstel? Voegt m.i. niets toe en doet dan ook afbreuk aan een serie artikelen uit de grondwet. Uiteraard begrijp wel de zorgen die ouders hebben, voorlichting misschien beter op zijn plaats dan dwang?’’

Hoogenboom maakt daarbij een inmiddels klassieke denkfout: niet ieder kind kan al ingeënt worden, en die worden daardoor nog niet beschermd tegen oudere kinderen die niet ingeënt zijn en één van de besmettelijke ziektes krijgen.  Hoogenboom krijgt eenzelfde antwoord van collega Raymond van Haren van Leefbaar Vlaardingen: ,,Baby’s worden nog niet ingeënt Michiel, die hebben dus wel te vrezen. Mazelen bij een baby is geen goede combi’’.

Er wordt al sinds jaar en dag voorgelicht over allerlei zaken en risico’s , waaronder (een heel ander ‘verhaal’) mobiel telefoongebruik in het verkeer. Voorlichting bleek daar onvoldoende resultaat op te leveren, qua vermindering van het aantal ongevallen door gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Inmiddels worden er gewoon hoge boetes uitgedeeld en dat zal binnenkort ook gelden voor fietsers die hun ‘mobieltje’ niet met rust kunnen laten in het verkeer.

Wat hardleersheid betreft onder ouders die andere kinderen in gevaar brengen als ze hun eigen kind niet vaccineren lijkt de weg nu ook open voor sancties.


Gerelateerd