Scheiden voor een betere wereld

03-03-2019 Nieuws Marijke Bozzano

VLAARDINGEN – Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Bozzano (Italië)

Sinds begin februari word hier in onze regio het huisvuil bij de huizen opgehaald. Ik begrijp dat jullie denken ‘ja dat is normaal’. Maar voor die tijd stonden op vaste plekken diverse containers  waar je je vuil in kon gooien. Helaas zag je ook vaak grof vuil wat daar werd neergezet. Terwijl als je naar de gemeente belt het grof vuil gratis word opgehaald.

In Italië zijn ze al een paar jaar bezig om het huisvuil op een goede manier op te halen, en in de stad gaat dit redelijk. Wij hebben zelf meegemaakt toen wij op vakantie in Bergamo waren dat het daar prima verliep. Maar in deze regio met al die kleine dorpjes en smalle straatjes wordt het toch wat moeilijker. En Italianen houden niet van veranderingen en willen het liefst alles laten zoals het is.

In Januari kregen wij een schrijven van de gemeente om bij een uitdeelpunt de emmers te gaan ophalen: vijf stuks om alles ook goed te scheiden. We kregen een lijst met de dagen wanneer welke kleur, dus welk afval er wordt opgehaald. Met dit hele gebeuren gingen mijn gedachten terug naar Vlaardingen toen ik een klein meisje was en woonde in de Cornelis Houtmanstraat. Waar het vuil één keer in de week werd opgehaald ,in zo’n ijzeren vuilemmer ,en het fruit- en groenteafval door de schillenboer met paard en wagen. De glazen flessen stonden omgespoeld klaar voor de melkboer en de kranten werden achter een gordijntje bewaard voor de lorreboer. Eigenlijk ging het precies hetzelfde; er was alleen niet al dat plastic, maar alles werd netjes gescheiden.

En ook hier in Italië ging dit vroeger zo. Hoe kon in de loop der jaren dit toch zo veranderen? De grote containers zijn overal weggehaald en er rijden kleine vuilwagens rond want ze moeten ook bij ons die berg op. En dan besef ik hoe makkelijk het in Nederland gaat: alle ruimte om vuilcontainers onder de grond te maken enzovoort.

Maar ja, met alle gebreken van dien: wat hou ik van dit land en neem al die ongemakken voor lief. In april zijn er een paar dagen dat de stranden worden opgeruimd om al het zwerfvuil wat in de winter aanspoelt weg te halen. Dit jaar ben ik ook van de partij, om onze mooie wereld leefbaar te houden.

Ciao,  

Marijke

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date