Schoonmaakfeestje in de Oostwijk: Buurtbezem is jarig!

16-03-2021 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – In Vlaardinger Ambacht draait er al een buurtbezem sinds het voorjaar van 2013. Afgelopen jaar besloot een groep bewoners van de Oostwijk dit voorbeeld uiteindelijk georganiseerd te volgen: samen maandelijks de buurt schoonmaken, zwerfafval op te ruimen en daarmee bereiken dat er in het vervolg minder of geen troep op straat wordt gegooid. Initiatiefnemers zijn Esther van Wieringen en Focco van der Waal. Afgelopen weekend vierden ze een feestje want het initiatief is een jaar geworden en ondanks corona een activiteit die gewoon doorgaat.

Focco: ,,De allereerste Buurtbezem Oostwijk was er een flinke opkomst van zo’n 20 buurtbewoners. Ook afgelopen zaterdag startten we weer vanuit De Windwijzer aan de Schiedamseweg met koffie, thee en gebak en gingen we in groepjes, met afstand, de wijk in met vuilgrijpers, handschoenen en vuilniszakken. We doen dit in wisselende samenstelling maar met veel enthousiasme iedere tweede zaterdag. In de buurt is er dan namelijk al veel ‘reuring’ , waaronder bij De Windwijzer een boekenmarkt en ook een weggeefmarkt waar mensen gratis spullen kunnen ophalen’’.

Het aantal deelnemers per keer varieert tussen de 15 tot bijna 30 personen, en elke keer is er die gezamenlijkheid, waarbij er wel fysieke afstand is: coronaproof natuurlijk. Na afloop wordt er ook samen gegeten. ,,Dat slaat aan in de buurt’’, aldus Focco. ,,Met iedere Buurtbezem krijgen we enthousiaste reacties en noteren we weer een paar emailadressen van mensen die zich aan willen sluiten. Voor iedereen geldt: het mag maar het moet niet. Om nog even te herinneren dat het er weer aan zit te komen sturen we een week van tevoren even een herinnering via e-mail. Oh, en het ‘hangt’ niet allemaal op die ene zaterdag in de maand hoor, er zijn namelijk ook deelnemers die doordeweeks prikken’’.

Afgelopen woensdag is Focco gaan ‘prikken’ met wethouder Jacky Silos, die net weer zelf aan de overkant van de haven woont in het Centrum. Silos overweegt nu mee te doen aan een dergelijk initiatief in de wijken Centrum/VOP. Focco: ,,Hoe klein je ook begint, je kunt al heel snel resultaat zien. Zo is de omgeving rond de Schiedamseweg al schoner en we hopen dat dit anderen stimuleert mee te doen. Ook op en rond scholen, waarbij we denken aan een vergelijkbaar initiatief met de naam “Pleinbezem”. We worden geholpen vanuit de gemeente met materialen als grijpers, handschoenen, ringen en vuilniszakken. En die kunnen bij wijze van spreken een uur van tevoren besteld worden. Top!’’

Op zaterdag 13 maart was er vanuit de organisatie Buurtbezem Oostwijk ook nog eens een kadootje geregeld: voor elke deelnemer een natuurzuiver zeepje. Een aardigheidje voor de ruim 20 deelnemers die dag, maar wel één die aansloot bij de visie die ze bij de Buurtbezem hebben: aandacht voor je omgeving. Het komende jaar willen Focco van der Waal en Esther van Wieringen enthousiast op dezelfde voet verder met de Buurtbezem Oostwijk. Met misschien nog meer deelnemers? U kunt zich opgeven, of meer informatie vragen, via emailadres  buurtbezemoostwijk@gmail.com Gerelateerd