Schrijf ze vrij !

05-12-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op 9 december organiseert Amnesty International weer een schrijfmarathon in de Windwijzer met als thema: SCHRIJF ZE VRIJ. Er kan voor 10 mensen in 10 verschillende landen geschreven worden. Door de pen als wapen te gebruiken is Amnesty groot geworden. Dat het nog steeds een effectief wapen is blijkt uit het resultaat van vorig jaar. Van de 10 mensen zijn er inmiddels 5 vrij.  Dat is niet alleen het resultaat vanuit Vlaardingen, want op deze dag wordt er in heel Nederland op diverse plaatsen geschreven, maar ook in veel andere landen.

Ada Pellearts van Amnesty Vlaardingen: ,,Samen kunnen we een vuist maken, samen staan we sterk. We kunnen het niet alleen, helpt u mee? Van 11.00 tot 18.00 uur bent u van harte welkom en de voorbeeldbrieven liggen op u te wachten. Een kaart sturen naar de betrokkenen zelf kan ook.

We schrijven voor mensen, waarvan hun rechten geschonden worden; bijvoorbeeld een advocaat kan haar werk niet doen, een inheems volk in Canada moet vanwege de aanleg van een stuwdam van hun land verdwijnen enzovoorts.

We beginnen de dag traditiegetrouw om 10:30 uur met een bijeenkomst samen met kinderen van Basisschool het Spectrum bij het Monument van de Rechten van de Mens op de hoek van de Hofsingel en de Julianasingel. Als gastspreekster is dit jaar Elma Oosthoek aanwezig.  Daarna gaan we naar de Windwijzer. De schrijfmarathon wordt om 11.00 uur door wethouder Cees Oosterom geopend. Tijdens de marathon krijgen schoolkinderen een les in mensenrechten en uiteraard kunnen zij ook zelf een brief schrijven.  Verschillende mensen zullen ter opluistering muziek maken tijdens de marathon. Uiteraard kunt u ook de Amnestykerstkaarten, -kaarsen en dergelijke  kopen.

Het avondprogramma is ingevuld met de Argentijnse film El Clan. Na het tijdperk van de militaire junta weet een gezin onder bescherming van de overheid haar illegale praktijken van ontvoering en afpersing voort te zetten. Komt u ook langs om de pen op te pakken?’’Gerelateerd