Categorieën

Service

Sinterklaas, Santa Claus, Coca Cola en de Vlaardingse scheurkalender

Sinterklaas, Santa Claus, Coca Cola en de Vlaardingse scheurkalender
Nieuws

Sinterklaas, Santa Claus, Coca Cola en de Vlaardingse scheurkalender

  • Cora Vlug
  • 08-01-2023
  • Nieuws
Sinterklaas, Santa Claus, Coca Cola en de Vlaardingse scheurkalender
VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Na 22 kerstmissen meegemaakt te hebben in de Verenigde Staten is en blijft Sinterklaas toch nog steeds veruit mijn favoriete feestje. Vanaf onze allereerste kerstviering hier ben ik geen fan van de van Christmas, terwijl ik het Nederlandse Sinterklaasfeest helemaal geweldig vind.   

Ik moet wel toegeven dat sinds we in de USA kleinkinderen hebben Kerst en Christmas Eve er veel gezelliger op geworden zijn. De familie bij elkaar en het gourmetstel uit de mottenballen gehaald. Wist je dat er heel veel Nederlandse emigranten, waar ook ter wereld de kerst-gourmet traditie in ere houden in verre vreemde landen? In de Verenigde Staten kennen ze het fenomeen gourmetten niet en daarom is het juist zo leuk om te doen met Amerikaanse familieleden. Het is een beetje meer werk dan we in Nederland gewend zijn, want even naar de slager en een gourmetschaal kopen dat gaat niet. Je moet dus zelf snijden, marineren, kruiden en balletjes draaien, maar dat mag de pret niet drukken. 

Toch blijft Sinterklaas mijn favoriet. Sinds we kleinkinderen hebben in Nederland probeer ik bij de Intocht in Vlaardingen te zijn in November. Dat is door Covid en andere bezigheden de laatste paar jaren niet gelukt. Dit jaar dreigde het ook weer te mislukken, maar de pakjesavond bleek een goed alternatief. Dus ik incognito en in alle stilte naar Nederland. Geen andere, toch ook altijd leuke en gezellige afspraken gemaakt. Een heerlijk avondje gevierd met zakken vol cadeautjes, chocolademelk, strooigoed, kinderen met vol verwachting kloppende hartjes, liedjes zingen en gebonk op de voordeur. Tot mijn grote verbazing kwamen Sinterklaas en z’n Pieten ook nog even binnen. Wat een heerlijk feest! Genoten heb ik. Sinterklaas steekt voor mij met kop en schouders uit boven de Kerstman. Dat klopt ook letterlijk, hoewel de Kerstman er niet altijd zo uit heeft gezien als hij er vandaag de dag uit ziet. Begin 19e Eeuw werd de Kerstman al beschreven, gebaseerd op Nederlandse Sinterklaasgebruiken en Britse Father Christmas invloeden. Sint Nicolaas schreef kerkgeschiedenis met zijn gulheid en door zijn geschenken anoniem te geven. Zo legde hij ’s nachts munten in de schoenen van de armen, wat tot de traditie leidde om met Sinterklaas je schoen te zetten. Sint Nicolaas werd een belangrijke naam binnen de Katholieke kerk, maar omdat hij ook beschermheilige was van de zeelieden, overleefde het respect voor hem ook in het Protestantse gedeelte van Nederland. Nederlandse en Britse zeelieden en emigranten in de 19e Eeuw hebben hun traditie in de Verenigde Staten geïntroduceerd en zo is Santa Claus ‘geboren’. Wanneer je dit ware verhaal verteld aan een Amerikaan is dit helemaal niet bekend bij hen. Zou elke Nederlander dit weten? Santa Claus zelf weet het gelukkig wel.

Bij een bezoek aan Santa Claus in Philadelphia kwam ik in gesprek met hem. Ik deed hem de groeten van z’n verre neef Sinterklaas uit Nederland. Hij kende hem maar al te goed “oh that’s the guy who has the Black Peet Helpers” zei hij. Toen kwam er gelukkig weer een kleuter die zijn aandacht vroeg.    Bij de eerste introductie van Santa Claus in de USA was hij gekleed in een donkere mantel en slanker dan de hedendaagse Santa. Het uiterlijk van de moderne Santa is bedacht door de Amerikaanse cartoonist Thomas Nast. Deze tekenaar werkte voor het blad Harper’s  Weekly en publiceerde in 1881 een tekening van Merry Old Santa Claus. Die tekening bepaalt het uiterlijk van de Kerstman tot op de dag van vandaag.    

Ook Coca-Cola’s gebruik van de Kerstman voor zijn reclamecampagne van 1931 heeft hieraan een flinke bijdrage geleverd. De campagne moest het idee van de meeste Amerikanen wegnemen dat Coca-Cola alleen geschikt was om op warme zomerdagen te drinken. Coca-Cola en Christmas zijn nu onafscheidelijk in de reclamewereld.Ik drink geen cola maar ik heb natuurlijk wel teveel chocoladeletters, boterstaven, kikkers en muizen gegeten. Kerststollen meegenomen naar huis en ook hondje Takkie (van de Hema) gaat bij onze kleindochter in Philadelphia een heerlijk knuffelleven tegemoet. Haar papa leest regelmatig voor uit Jip en Janneke dus ze wist meteen wie hij was toen m’n koffer open ging. Volgende keer wil ze een knuffel Dikkie Dik, want hij  is echt haar favoriet. De Vlaardingse scheurkalender paste nog maar net in m’n koffertje erbij en hangt nu in de ons huis te pronken. Elke dag nieuwe wetenswaardigheden over Vlaardingen, geschreven door Vlaardingse Britt Planken. Hebben jullie ‘m al?

St. Nicolaas is weer in Spanje, Santa Claus weer thuis op de Noordpool.  

Rest mij nog iedereen een Gezond en Tevreden 2023 te wensen. Benieuwd wat deze Vlaardinger In Den Vreemde allemaal weer te schrijven heeft in het nieuwe jaar.
 

Cora Vlug