Sneeuwpret in de Waalse Ardennen

17-01-2021 Nieuws Marijke Persijn

VLAARDINGEN/BELGIË - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Dick van der Pijl (Frankrijk), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Marijke Persijn (België).

Het lijkt wel of iedereen van sneeuw houdt! Alsof iedereen zich vrolijker voelt. Alsof iedereen er op uit wil om te wandelen, te sleeën, te langlaufen of te skiën, of om samen een sneeuwpop te maken. Weilanden worden omgetoverd tot sleehellingen. In de bossen vind je sneeuwpoppen en –popjes. Parkeerplaatsen staan in de weekends vol auto’s, zodat wij dan doorrijden naar de stillere plekken die niet zo bekend zijn. Waar we nooit mensen ontmoeten, lopen nu mensen, vaak met hun hond.

Door de week is het weer stil en kunnen we overal terecht. Dankzij onze honden kennen we heel wat mooie wandelgebieden en rijden we al jaren een kwartiertje naar wat hoger gelegen delen, waar al gauw sneeuw ligt. Het grappige is dat ik nu steeds berichtjes van mensen uit de omgeving krijg met de vraag waar ik die mooie sneeuwfoto’s heb genomen. Zij willen ook zo graag naar de sneeuw. Ook nu net kreeg ik een telefoontje van een Franstalige vriendin die met haar dochter in de sneeuw wil wandelen, maar die niet weet waar, omdat de sneeuw bij haar al gesmolten is.

Ook bij ons huis ligt een prachtige, dikke witte deken. Poes Boeffie vond het vanmorgen maar niks. Hij zat aan de rand van het terras te kijken, maakte een rondje naar de terrasstoel en terug, wilde weer naar binnen en klopte zijn pootjes uit. Bardo vindt sneeuw wél leuk. Hij wil vaker rondjes op ons terrein lopen en hij geniet van de wandelingen in de omgeving van Laidprangeleux. Zelfs al valt het soms echt niet mee. Hij ploegt dan door de diepe sneeuw. Krijgt klonten aan zijn poten. Valt in de sneeuw en probeert de klonten er af te bijten.

’s Avonds is het een magische sprookjeswereld. Als je met je zaklantaarn op de sneeuw schijnt, is er opeens een landschap vol glinsterende diamantjes. Als dan ook de sterren nog aan de hemel staan is het pure magie. Ons kerstboompje staat in de tuin en is nu ook wit. Het is net of er een sneeuwster bovenop hem staat. Betoverend mooi. Door al die prachtige beelden en sneeuwpret geïnspireerd ben ik aan het werk gegaan.

Voor mijn verjaardag kreeg ik van Eric een Vlog Kit. Dat betekent nog meer technische aanwijzingen en lessen en uitproberen, blunderen, opnieuw doen, verbeteren. Leuk is het echter als je een filmpje af hebt. Naast mijn YouTube-kanaal MAMY MARIJKE had ik nu nog een kanaal nodig. Ook dat was puzzelen. Dit is mijn MARIJKE VLOG geworden. Omdat er nogal wat Marijke’s blijken te vloggen, is het handig om de titel van mijn vlogs in te geven. Dat zijn: Kerst Nu; Lijnen; Sneeuwgrapje.

'Kerst Nu' nam ik op omdat ik ons kerstboompje wilde vereeuwigen. U weet wel: het boompje van mijn december-verhaal. 'Lijnen' maakte ik in een dichterlijke bui. We liepen bij Laidprangeleux in de sneeuw en ik begon opnames van de elektriciteitskabels boven me te maken. Die zijn hier overal te zien. Het is soms bijna niet mogelijk om een kerk te fotograferen zonder die lijnen in de beeld. Ik vind ze vaak echter ook mysterieus. Bovendien ontstonden er in mijn hoofd allerlei associaties, waar in mijn video niet veel van gebruikt werden, maar 'aangelijnde hond' bleef behouden. 'Sneeuwgrapje' is eigenlijk een Frans kinderrijmpje. Mijn muziek-collega Marco Kalkman (ook een ex-Vlaardinger) maakt me altijd enorm aan het lachen. Geïnspireerd door zijn humor ging ik onder een sparrenboom staan en zei het versje. Het heeft een grappige, maar koude climax! Eric filmde. Hij leerde me tekstvakken in de video te maken, zodat ik er een Nederlandse vertaling in kon schrijven. 

Mijn bedoeling is om mijn MARIJKE VLOG vooral op volwassenen te richten, zodat ik de video’s 'Het sneeuwklokje' en 'Kikker en de sneeuwman' op mijn YouTube-kanaal MAMY MARIJKE heb geplaatst. Helaas is mijn gezicht nogal oranje uitgevallen in het ene filmpje en op het andere blijkt de zon af en toe wat fel haar stralen op mijn gezicht te hebben laten vallen. Toch zijn het leuke video’s geworden. De achtergrond is prachtig geworden. Ik verklap niet hoe ik dat heb gedaan... Leuke truien geven ook een goed effect. Het is wel wennen om je gezicht in beeld te zien. Ik ben in een jaar tijd nogal oud geworden. En mijn haar hangt inmiddels op mijn schouders na een jaar niet naar de kapper te zijn geweest. 

Dit covid-19 jaar heb ik me ingezet om mijn bijdrage te leveren in de vorm van al mijn video’s. Ik hoop dan ook dat veel kinderen, ouders en grootouders ervan genieten. 

Het is bijna 26 januari. Dan is het een jaar geleden dat we als Trio MaGMa ons laatste concert gaven met de toepasselijke naam 'WINTERSTILTE'. Na een jaar bramen snoeien om alle dingen van het afgelopen jaar te verwerken, kan ik nu met plezier op de vijf trio-jaren terugkijken. Het is een hele mooie tijd geweest vol prachtige muziek, kerken en fijne ontmoetingen. U vindt de video’s die Eric van ons trio maakte op zijn YouTube-kanaal: Eric J. van der Horst. Ook daarmee hoop ik plezier en schoonheid bij de mensen te brengen. Ik weet nu nog beter hoeveel werk Eric heeft verricht voor ons trio, want elke video vraagt ongelofelijk veel tijd en geduld en liefde! Dank je lieve Eric!!! 

Ik had nog wel '100' onderwerpen voor vandaag, maar mijn A4 is vol. Ik wens iedereen dus veel sneeuwpret in eigen land, zodra dat kan.

A la prochaine, Marijke Persijn

 

 

 Gerelateerd