Sociale kruidenier opent in Vlaardingen

06-04-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op 13 april om 13.45 uur openen staatssecretaris van sociale zaken Jette Klijnsma en een lid van het college van B&W van Vlaardingen de sociale kruidenier Super Van Lopik in Vlaardingen aan de Vetteoordskade 6.

 

Forse besparing voor minima

Super Van Lopik is een initiatief van coöperatie Vlaardingen Werkt en heeft als kerndoelstelling om mensen met een minimuminkomen te helpen fors te bezuinigen op de kosten van hun dagelijkse levensbehoeften. Uit eigen onderzoek van Vlaardingen Werkt blijkt dat deze groep 120 euro per maand aan kruidenierboodschappen uitgeeft. Bij de nieuwe sociale kruidenier kan men al deze boodschappen voor 60 euro of minder kopen. Omdat een grote groep minima ook in de schuldsanering zit en vaak niet meer dan 40-50 euro per week totaal te besteden heeft, is dit voor hen een belangrijke besparing. Hierdoor kan deze groep meer meedoen in de samenleving.

 

Uniek in Nederland


De sociale kruidenier in Vlaardingen is een uniek concept in Nederland. Door de samenwerking met ‘gewone’ supermarkten als Jumbo, MCD en Albert Heijn kan Super Van Lopik alle producten leveren die een normale kruidenier ook heeft. Met uitzondering van alcohol en tabak. Ook dagverse producten als groenten, vlees en brood worden dagelijks vers geleverd.

Maar de sociale kruidenier van de coöperatie Vlaardingen Werkt doet meer. Het initiatief biedt ook werkgelegenheid voor minimaal 4 betaalde medewerkers die nu een uitkering hebben. En aan de kruidenier is een restaurant gekoppeld met een dagvers driegangenmenu voor rond de 5 euro. Vlaardingen Werkt exploiteert de sociale kruidenier zelfstandig, zonder financiële steun. Alleen voor de investeringen hebben fondsen en de gemeente Vlaardingen een financiële bijdrage gegeven.

Bij Super Van Lopik is iedereen welkom, ook mensen die meer te besteden hebben. Alleen betalen zij de normale prijs, terwijl mensen met een minimuminkomen forse kortingen krijgen. In deze supermarkt is dat onderscheid niet te zien. Minima behouden hun waardigheid en hebben maximale keuzevrijheid in de sociale supermarkt.

 Gerelateerd