Sociale Supermarkt: geopend voor iedereen

14-04-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Geen airmiles, Eftelingzegels, moestuintjes of andere zaken die je indirect via de prijzen van producten zelf betaalt. Nee, in de gisteren door demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Kleinsma geopende sociale Super Van Lopik betaal je een eerlijke prijs voor je dagelijkse boodschappen. Voor wie aantonen kan van een minimum uitkering te moeten leven zit er ook nog eens een forse korting op die oploopt tot de helft van de prijs.

De opening die op donderdag 13 april plaatsvond trok veel belangstelling van een breed publiek. Er waren ook verschillende ‘telgen’ van de familie Van Lopik, naamgevers van de super en voormalige eigenaren van de hobbywinkel Van Lopik, bij velen bekend van onder meer de schildersbenodigdheden. In 2010 verkochten zij deze zaak aan Kopa (kantoorartikelen) waarmee de naam Kopa & van Lopik ontstond, een winkel in zowel kantoorbenodigdheden als hobby-artikelen. Deze zaak sloot vorig jaar voorgoed de deuren.

Jan van Lopik opende samen met Klijnsma de nieuwe supermarkt, waarna achtereenvolgens Eric Dijkhuizen, directeur van Vlaardingen Werkt, de organisatie die de supermarkt op poten heeft gezet en beheert, burgemeester Annemiek Jetten en staatssecretaris Klijnsma een korte speech hielden.

Klijnsma prees het Vlaardingse initiatief waarbij zij meldde dat dit de eerste supermarkt is met deze opzet in Nederland. Dat klopt dan niet helemaal, want in en rond Helmond is er een rijdende supermarkt, Super Sociaal, waar mensen met een minimum uitkering met eveneens veel korting dagelijkse boodschappen aan kunnen schaffen.

Het mes snijdt, in positieve zin, bij Super Van Lopik aan meerdere kanten, aldus Klijnsma. Zo hebben voormalig werkelozen nu een baan als medewerker in de supermarkt. Daarnaast: wie weinig te besteden heeft houdt nu geld over voor andere dingen door de hoge kortingen en over een maand of twee kun je er ook eten in een bescheiden restaurant waar gekookt wordt met spullen die ‘tegen de datum aan zitten’, maar nog prima te gebruiken; daarmee wordt dus ook nog eens voedselverspilling tegen gegaan.

Voor wie zelf eens een kijkje wil nemen: Super Van Lopik is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur – 18.00 uur en op zaterdag van 08.00 uur-17.00 uur aan de Vetteoordskade 6.Gerelateerd