Softwareproblemen Hoekse Lijn opgelost

10-05-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Een dienstregeling op de Hoekse Lijn komt dichterbij. De gemeente Rotterdam, die het project in opdracht van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag uitvoert, heeft een belangrijke veiligheidsverklaring ontvangen.

Het gaat nog niet om de verklaring die betekent dat de RET met de dienstregeling mag beginnen. Die moet komen van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam verwacht dat 'een precieze planning' voor de ingebruikstelling van de metrolijn over ongeveer anderhalve week valt af te geven. Het afgeven van de verklaring voor alleen de testfase was niet zoals gepland; extra overleg moet daarom duidelijk maken hoe de komende weken verder te gaan.

Om die exploitatievergunning van de ILT te ontvangen moet Rotterdam eerst nog een volgende veiligheidsverklaring ontvangen. Die komt van TÜV Rheinland, een certificerende instelling. Samen met de verklaring van TÜV en andere documenten gaan de resultaten van de tests die komende weken op de lijn worden gehouden, naar de inspectie voor goedkeuring.

De tests zijn mogelijk geworden met de nu verleende veiligheidsverklaring. Die betekent dat het testen nu met meer metro's tegelijk en op hogere snelheid mag worden verricht; ze beginnen maandag. Ook zullen de bestuurders van de metrostellen getraind worden.

Tot dusver mocht slechts met een metrostel op lage snelheid worden getest. Daarbij bleek eerder dat er problemen waren met het automatische remsysteem en met een overweg in Maassluis, beide softwarematige problemen. Dat testen betekent volgens de woordvoerder het uitproberen van 'duizenden scenario's', type: metrostel A vertrekt van station 1 en tegelijk komt metro B van station 2. ,,Als er tussen die scenario's één iets is wat niet werkt...'', levert dat dus problemen op zoals gezien.

De vergunning die nu binnen is – overigens al 'anderhalve' week, 'vandaag is het bekendgemaakt' – kon door TÜV Rheinland worden afgegeven omdat juist die softwareproblemen zijn overkomen. Leverancier Bombardier gaf eerder al een verklaring over af.Gerelateerd