Categorieën

Service

Staatsbosbeheer gaat bospercelen uitdunnen

Staatsbosbeheer gaat bospercelen uitdunnen
Nieuws

Staatsbosbeheer gaat bospercelen uitdunnen

  • Redactie
  • 22-06-2022
  • Nieuws
Staatsbosbeheer gaat bospercelen uitdunnen
VLAARDINGEN - Staatsbosbeheer begint in de zomervakantie met ' boswerkzaamheden' in de zuidrand van Midden-Delfland. Dit beslaat de gebieden Holierhoek, Woudhoek, Poldervaart en Kandelaarhoek. De boswerkzaamheden bestaan uit het dunnen van bospercelen en het verwijderen van zieke essen. 

Tijdens de boswerkzaamheden worden de rood gemarkeerde bomen weggehaald, dit zal een aantal weken in beslag nemen. Na afloop van de werkzaamheden worden daaropvolgend plantseizoen – december 2022 tot maart 2023 – op een aantal locaties bomen en struiken terug geplant. Bij het terug planten wordt rekening gehouden met een gevarieerd aantal soorten bomen en struiken, die bijdragen aan de duurzaamheid en biodiversiteit van het bos. Een deel van de nieuwe aanplant zal bestaan uit snelle groeiers, hiermee ontstaat al snel weer een gesloten bos.

Groot onderhoud
Om de zes jaar vindt er groot onderhoud plaats in de bospercelen in de zuidrand van Midden-Delfland. Tijdens groot onderhoud worden door middel van machines de bospercelen opgeknapt. Er wordt licht, lucht en ruimte gecreëerd om zo de diversiteit in het bos te stimuleren en de duurzaamheid van het bos te optimaliseren. 

Tijdens groot onderhoud is het van belang om na te denken over een duurzaam en veilig behoud van het bos in de komende decennia. Doordat de meeste bospercelen in het verleden zijn aangeplant met bomen van veelal dezelfde soort en leeftijd, kan dit doel alleen worden bereikt door bij te sturen en gefaseerd ruimte te maken in het bos. Zo kunnen er nieuwe boom- en struiksoorten worden bij geplant en ontstaat een grotere variatie in leeftijd en soorten. Het resultaat is meerdere lagen (hoogteverschillen) en een hogere biodiversiteit aan flora in het bos dat weer een thuis biedt aan verschillende diersoorten. 

Zieke essen
De es gaat in Nederland massaal dood als gevolg van de Aziatische schimmelziekte essentaksterfte. De es herstelt niet van deze boomziekte. De zieke essen kunnen gemakkelijk omvallen of takken verliezen wat gevaarlijke situaties oplevert langs wegen en paden. Daarom gaat Staatsbosbeheer in opdracht van het CBG de zieke essen weghalen en daar nieuw, gevarieerd en toekomstbestendig bos terug planten. Indien er gezonde essen worden aangetroffen worden deze waar mogelijk gespaard.