Stadsherstel Maassteden van start

19-01-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam zijn op 18 januari 2018 aandeelhouders geworden van Stadsherstel Maassteden BV. Met deze stap kan Stadsherstel Maassteden BV zich gaan inzetten in de Waterweggemeenten voor behoud en herstel van de monumenten en beeldbepalende panden die tussen wal en schip dreigen te raken. 

Stadsherstel Maassteden BV streeft een maatschappelijk doel na: het behoud van cultureel erfgoed en het historische karakter van de dorpen en steden in haar werkgebied voor toekomstige generaties. De organisatie ziet het als haar maatschappelijke taak om op duurzame wijze bij te dragen aan de leefbaarheid van de (binnen)steden middels het restaureren, renoveren, realiseren en vervolgens exploiteren van panden met cultuurhistorische waarde. Naar aanleiding van een schouw in de drie gemeenten zijn partijen tot de conclusie gekomen dat er genoeg projecten zijn om op te pakken. Voor een aantal panden zal gestart worden met een haalbaarheidsonderzoek.

,,Stadsherstel Maassteden BV is opgezet door Stadsherstel Schiedam in samenwerking met het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.'', vertelt directeur Irma van Leeuwen die ruim 25 jaar relevante werkervaring heeft en van 2000 tot 2008 directeur was van Stadsherstel Den Haag e.o. NV. Er is een Raad van Commissarissen benoemd die deskundig is op het gebied van cultureel erfgoed, vastgoed, financiën, bedrijfskunde en juridische zaken. Het Fonds dat al meer dan een kwart eeuw zijn vermogen aanwendt om maatschappelijk relevante projecten in het Waterweggebied te ondersteunen, is een van de aandeelhouders van Stadsherstel Maassteden BV. Irma van Leeuwen: ,,Door de koop van aandelen leggen de gemeenten en het Fonds een belangrijke basis voor een zelfstandige maatschappelijke onderneming die zich inzet voor het behoud en versterking van het historische karakter van de drie steden en omliggende dorpen. Ook andere partijen, die willen investeren in het behoud van monumenten in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, kunnen toetreden als aandeelhouder.''

 Door de panden na restauratie en herbestemming te exploiteren en te beheren wordt de kwaliteit en behoud van deze panden geborgd en een bijzondere portefeuille van historische panden opgebouwd. De organisatie werkt op zakelijke en professionele wijze, wat betekent dat de investeringen in de panden op termijn een direct en indirect rendement dienen op te leveren. Het kantoor van Stadsherstel Maassteden BV is gevestigd in Pand Paulus aan de Korte Haven 125 te Schiedam.

Gerelateerd