Stadsomroeper heeft nieuwe plek gevonden

24-02-2020 Nieuws Redactie

Fotografie: Frank Tomeï

VLAARDINGEN – Het beeld van de Stadsomroeper wordt momenteel herplaatst op de hoek van het Liesveldviaduct met de Westhavenkade. Daar zal het waarschijnlijk een langer leven beschoren zijn dan op andere plekken waar het eerder stond.

Tot medio 2017 was het zo’n beetje een jaarlijkse traditie: het omver rijden van het beeld van de stadsomroeper aan de Westhavenkade. De daders moesten doorgaans gezocht worden onder bestuurders van de vrachtwagens die de horeca ter plekke kwamen bevoorraden. Vanaf juni 2017 kreeg het beeld wat extra bescherming en werd het op een sokkel gezet. Die sokkel, een driehoek van betonnen banden gevuld met zand en afgedekt met straatstenen, bleek uiteindelijk niet zo degelijk. Een gespecialiseerd bedrijf, de Kunstwacht, kwam het beeld halen voor onderhoud en zag ook dat de betonnen randen aan het wijken waren, en beschadigd. ,,Dat beeld staat hier niet stabiel’’, was daarbij de constatering. Vorig jaar werd het beeld uiteindelijk weer weggehaald van die plek.

De plaats waar het beeld in 2017 werd herplaatst was destijds vastgesteld in onderling overleg met de horecaondernemers. Dat wil zeggen, met slechts twee ondernemers: de eigenaren van Café Matinee en De Panda. De overige ondernemers waren op het door de gemeente geplande overleg niet aanwezig om verschillende redenen; datum en tijdstip waren voor de ondernemers ongunstig en één van hen stond voor een blijkbaar gesloten deur van de locatie waar er overlegd werd. Overigens hadden verschillende ondernemers volgens diverse bronnen een jaar daarvoor al laten weten dat het beeld een andere plek moest krijgen. Onbekend is in welke lade dat advies is blijven steken op het stadhuis. Een gunstiger plek was volgens velen naast de Visbank (links of rechts), of wat dichter bij de Hoogstraat, en dat gebeurt dus vandaag. Het komt daarbij op een kleine verhoging te staan.

Het beeld van de stadsomroeper is gebaseerd op Stadsomroeper Willem Roozeboom, met zijn koperen bekken aan het werk. De stadsomroeper was een belangrijke figuur in de samenleving. Hij bracht, vergezeld van bekkenslagen en met luide stem, het laatste nieuws aan de plaatselijke bevolking. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date