Stadsspektakel in de binnenstad

03-05-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De Slag bij Vlaardingen in 1018 is gewonnen en dat viert Vlaardingen op 15 en 16 juni 2018 met een gratis Stadsspektakel. De binnenstad verandert in het Flardinga van 1000 jaar geleden. Als bezoeker kun je tijdreizen en meedoen. Je kunt meelopen in een overwinningsoptocht, maar ook de sportieve strijd aangaan. Je kunt middeleeuwse waren bekijken en kopen, eten om je vingers bij af te likken, dansen en genieten van muziek. Ook kun je je vergapen aan een middeleeuwse trouwstoet, want twee stellen beloven elkaar eeuwige trouw tijdens het Stadsspektakel. En op het Vlaardingen 1018 Popfestival staat zaterdagavond 16 juni niemand minder dan Waylon op het podium.

Van Hof naar Veerplein


Graaf Dirk III krijgt vrijdagavond 15 juni van 20.00 tot 21.30 uur als overwinnaar van de veldslag een zegetocht van Het Hof naar het Veerplein. Na dit warme onthaal verruilt de graaf op het Veerplein zijn zwaard voor een gitaar om de rockopera Dirk III Superstar in gang te zetten. Vergezeld door Vlaardingse boeren en burgers, strijders en krijgers levert dit een wervelende show op met dans, zang en muziek. Aansluitend gaat het Veerplein los met de DJ’s van De Hitmachine.

Spijzen, dranken en markten


Door de hele binnenstad slingeren kramen en tenten. Rondom de Grote Kerk vormen lange tafels de dinerzaal van het Stadsspektakel. Verzeker je vooraf door inschrijving van een vijfgangenmenu met Flardinga Oerribbetjes en pittig geplukt pluimvee. Behalve Dirk’s FeestDis is er Dirk’s VegaDis en Dirk’s KinderDis. In de Waalstraat, Fransenstraat en rond de Grote Kerk vind je een middeleeuwse markt met marskramers, handelsreizigers en ambachtslui. Een Culturele Streekmarkt strekt zich uit over de Hoogstraat. Ook winkelcentrum Liesveld gaat op de historische toer met oude ambachten en een middeleeuwse kinderboerderij. Veel winkels in het centrum blijven vrijdag- en zaterdagavond tot laat open. Op zaterdag vind je bij de Lijnbaan een middeleeuwse dierenschaar en een boogschietbaan. De zaterdagmarkt is verplaatst naar het Schoutplein.

Sportieve strijd


Kinderen kunnen op zaterdagmorgen 16 juni meedoen aan de Flardinga 1018 Kids Run. Bij de Flardinga Obstacle Battle op zaterdag 16 juni op de Westhavenplaats kunnen volwassenen in teams tegen elkaar strijden met boomstammen rollen, dolle-stier-rijden en klim- en klauterpartijen.

Popfestival en Grote Kerk in volle glorie


Zaterdag 16 juni 2018 is het Veerplein van 11.00 tot 23.45 uur het decor van het Vlaardingen 1018 Popfestival. De line-up: Bigband Jazz aan de Waterweg, Popkoor DIAMOND, The Amazing Stroopwafels, Gitaarschool VLD, Splendid, Zang- en Muziekcentrum Vlaardingen, KD40 met Jan de Ligt, Funkanizers, Waylon en De Hitmachine.
 
In de Grote Kerk op de Markt is het op zaterdag 16 juni vrije inloop bij optredens van voornamelijk middeleeuwse muziek. Een middeleeuwse traditie herleeft hier met het wagenspel ‘Ontwapenende Strijd’. Het programma in de Grote Kerk eindigt met ‘Vlaardingen zingt!’. Alle Vlaardingers zijn welkom om bekende Nederlandstalige liederen uit volle borst mee te zingen.

Meer info en inschrijven?


Op www.vlaardingen1018.nl staat meer info over het Stadsspektakel. Hier kun je je ook inschrijven voor bijvoorbeeld Dirk’s FeestDis, de Flardinga 1018 Kids Run en de Flardinga Obstacle Battle.

De organisatie nodigt iedereen uit om middeleeuws verkleed te feesten. Op www.vlaardingen1018.nl staan tips hoe je aan zo’n outfit kunt komen. Wie in kleding van nu wil komen, is natuurlijk ook van harte welkom.Gerelateerd