Start herbouw Stadskraan

27-11-2019 Nieuws Redactie

Fotografie: Hjalmar Teunissen

VLAARDINGEN – Hij verdween in 2013 vanwege groot onderhoud en lag al langer in delen op het terrein van Lensveld in Vlaardingen: de Stadskraan die in 1996 voor het Museum Vlaardingen werd geplaatst. Een replica van vroeger, dat wel, maar tegelijkertijd een prachtige bezienswaardigheid en een stuk historie. Aanstaande zaterdag wordt er een symbolische start gemaakt met de assemblage en het terugplaatsen van de kraan. Eerder is Stichting Stadskraan Vlaardingen opgericht en met de hulp van veel meer dan een handvol belangrijke sponsoren zal dit verloren gegane Vlaardingse icoon herbouwd worden. Burgemeester Annemiek Jetten spreekt op 30 november om 12.00 uur bij de symbolische start van het project, tegenover het Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade.

De Stadskraan bleek ernstig aangetast door onder meer zwam en de vraag was of hij ooit terug zou komen. Halverwege dit jaar kwam er bericht dat de omgevingsvergunning voor de heroprichting van de Stadskraan aan de Westhavenkade door de gemeente afgegeven was en de aannemer heeft inmiddels opdracht gekregen voor herstel en assemblage van het geheel.

En staat dan de kraan aan het eind van het jaar weer op de kade? Dat kan nog wel even duren, maar ergens volgend jaar zal dit icoon beslist weer op zijn plek staan. Vandaag werd alvast het bord geplaatst met de aankondiging, inclusief sponsoren voor de heroprichting en sponsoren voor de exploitatie, en ook de naam van de aannemer: Molenmakerij Herrewijnen.Gerelateerd