Stemt allen op den Luistervink!

05-10-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Afgelopen weekend op 1 oktober, zaterdagnacht om een minuut over twaalf, ging de landelijke verkiezing voor Stuk van het Jaar van start. De hele maand oktober zijn 48 inzendingen van 48 erfgoedinstellingen uit het land digitaal te bekijken op www.stukvanhetjaar.nl. Het Stadsarchief Vlaardingen heeft de recent gemaakte verzetskrant ‘De Luistervink’ ingestuurd om mee te dingen naar de titel ‘Stuk van het Jaar 2016’. Drie meiden uit groep 7 van Daltonschool De Klinker, Ayca, Boutaina en Sahra, zijn de makers. De kleurige, met de hand getekende en geschreven krant kreeg deze zomer veruit de meeste stemmen bij de Vlaardingse voorverkiezing. Heel oktober – de Maand van de Geschiedenis – kan er gestemd worden. 

Het Stadsarchief Vlaardingen dook voor de lokale voorverkiezing diep de depots in. Dat leverde drie zeer verschillende archiefstukken op die met het thema ‘Grenzen’ te maken hebben. Het publiek kon in de maanden juli en augustus stemmen op drie genomineerde stukken. Een piepklein in perkament gebonden boekje uit de tweede helft van de 18e eeuw was een grote kanshebber. Dit boekje was nog net binnen de grenzen van het waarneembare, namelijk 28 bij 22 mm groot. Een ander archiefstuk was een prachtige ingekleurde handschriftkaart van het gebied rond de Zouteveense Meer, uit de zeventiende eeuw. Hiervan had het Stadsarchief ook hoge verwachtingen. Op deze kaart staan de grenzen van de percelen in fraaie pastelkleuren aangegeven. 

Naarmate de voorverkiezingsperiode vorderde, werd de uitslag echter steeds duidelijker. Op donderdag 1 september, na het tellen van de stemmen, bleek dat een ruime meerderheid van de Vlaardingse stemmers koos voor een opmerkelijk en onconventioneel archiefstuk, namelijk de verzetskrant ‘De Luistervink’ gemaakt door leerlingen uit groep 7 van Daltonschool De Klinker. 

Project over de Geuzen


De Luistervink is geïnspireerd op het tragische verhaal van de allereerste verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, de Geuzen. Net als zevenhonderd andere basisschoolleerlingen bezochten Ayca, Boutaina en Sahra, tijdens een project over dit onderwerp, het Stadsarchief. In de depots speurden ze naar de processtukken van de gearresteerde en de ter dood veroordeelde verzetsstrijders. De vondst van de stukken en het verhaal erachter maakten diepe indruk.

Zo bleek dat grenzen van tijd verdwijnen. Wat vandaag gebeurt, is morgen alweer geschiedenis. Ook kan iets wat al lange tijd geleden gebeurd is, ineens grenzeloos dichtbij komen. De drie meisjes van basisschool De Klinker legden hun beleving vast in de verzetskrant, een nieuw archiefstuk dat tot in lengte van jaren bewaard zal worden. Ook de andere inzendingen krijgen een plaatsje in de depots van het Stadsarchief.
 

Stemmen


Wie vindt dat dit bijzondere archiefstuk de landelijke titel moet winnen, kan stemmen op ‘De Luistervink’ via deze link: www.stukvanhetjaar.nl/vlaardingen.


Gerelateerd