Steun de Geuzenpenning!

05-11-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Al meer dan dertig jaar zet stichting Geuzenpenning zich in voor mensen en organisaties die strijden voor mensenrechten. Het gaat altijd om personen die tegen de stroom in uiterst waardevol werk doen, vaak met gevaar voor eigen leven.

De Geuzenpenning helpt ze in hun strijd: omdat ze door de toekenning van deze mensenrechtenonderscheiding bekender worden, kan de drempel om ze te arresteren (of erger) groter worden. Bovendien betekent de waardering veel voor de organisaties en mensrechtenactivisten. Het is een oppepper voor het moreel, ze kunnen er weer tegenaan en dat is belangrijk als je constant wordt tegengewerkt. Daarnaast zorgt de Geuzenpenning ervoor dat ze door overheden, instellingen en bedrijven nog serieuzer genomen worden.

Vlaardingers, Schiedammers en Maassluizers kunnen als donateur ook meehelpen om strijders voor mensenrechten te ondersteunen. Dankzij hun donatie kan stichting Geuzenpenning doorgaan met het stimuleren van mensenrechten overal ter wereld. Donateurs kunnen zich aanmelden via deze link! . Donateurs kunnen verder de uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk van Vlaardingen meemaken. Dat gebeurt op 13 maart, die dag in 1941 toen vijftien Geuzen en drie Februaristakers door de Duitser werden gefusilleerd. De Geuzen waren de eerste verzetsgroep van Nederland. De meeste Geuzen kwamen uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis.

Opgericht door oud-Geuzen


Stichting Geuzenpenning is in 1987 opgericht door oud-Geuzen die de Tweede Wereldoorlog wisten te overleven, zoals Bill Minco. Als jonge scholier sloot hij zich aan bij de Geuzen, werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. Omdat hij nog minderjarig was kreeg hij gratie, maar belandde omdat hij joods was in Auschwitz.

In 1987 besloten hij en mede-Geuzen om hedendaagse mensenrechtenstrijders te helpen met het uitreiken van de Geuzenpenning. Vanaf dat jaar is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend zoals de Finse diplomaat Marrti Ahtisaari (2008, hij kreeg later dat jaar de Nobelprijs voor de Vrede), Alice Nkom en Michel Togué, twee advocaten in Kameroen die zich inzetten voor gearresteerde homo’s en lesbiennes.

De mensenrechtenonderscheiding is ook uitgereikt aan organisaties zoals International Campaign for Tibet (waarbij Richard Gere de onderscheiding kreeg uitgereikt), Free Press Unlimited (2015) en Girls Not Brides (2018, Prinses Mabel nam de onderscheiding toen in ontvangst). In 2019 ging de Geuzenpenning naar de Mexicaanse padre Alejandro Solalinde.

 


Gerelateerd