Stilstaan bij Mensenrechten

09-12-2016 Nieuws Redactie

Fotografie: Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Om half elf vanochtend stonden leerlingen van basisschool Het Spectrum stil bij de Mensenrechten wereldwijd. Aan een lang gespannen touw bevestigden ze daarbij hun zelfgeschreven gedichten met dat thema en een aantal las een eigen gedicht voor. Plaats van handeling: het Mensenrechtenmonument in het Oranjepark. Voormalig Stadsdichter Teuntje Vreugdenhil, pseudoniem van Elma Oosthoek, sloot de rij af met een eigen gedicht over rechten die mensen op willen eisen.

Aanwezig was ook wethouder Arnout Hoekstra die, samen met vertegenwoordigers van Amnesty Vlaardingen, de leerlingen welkom heette en het belang van Mensenrechten benadrukte. Hoekstra liep na de korte ceremonie met de kinderen naar De Windwijzer aan de Schiedamseweg waar een schrijfmarathon startte; daarbij schreef iedere aanwezige een brief voor een gevangene of vervolgde, mede om aandacht te vragen voor de schendingen van Mensenrechten. Hoekstra schreef daarbij zelf ook mee.

In een andere ruimte kreeg een groep leerlingen van het Groen van Prinsterer Lyceum een les over mensenrechten en nam daarna deel aan de schrijfmarathon. Voor een enkeling was het wat onwennig om een pen vast te houden, gewend als jongeren zijn om hun boodschappen te communiceren via social media als Facebook en Instagram.

Vanavond  wordt in de Windwijzer de Argentijnse film El Clan vertoond. Na de Argentijnse dictatuur zet een familie de gruwelpraktijken voort op rijke burgers. Dit alles onder de “schone schijn” van een keurig net gezin en met een overheid die het door de vingers ziet. De film start om 20.00 uur en de toegang is €5.

Bekijk de foto'sGerelateerd