Categorieën

Service

Stormen!

Stormen!
Nieuws

Stormen!

  • Dick van der Pijl
  • 01-03-2020
  • Nieuws
Stormen!
VLAARDINGEN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Winters zijn er niet meer lijkt het wel maar lekker weer is anders. We denken in Nederland dat het leven in Frankrijk is als God in Frankrijk maar dat valt vaak toch nogal tegen. Het is uiteindelijk maar een paar graden verschil. Natuurlijk hangt het ook af van de plek in Frankrijk. Dat geldt ook voor Nederland. De natuur  in Zeeland is gemiddeld drie weken voor op bijvoorbeeld Groningen. In een land dat vijftien keer groter is dan Nederland zijn die verschillen natuurlijk nog veel groter. In het noordwesten van Frankrijk lijkt het weer op dat van het zuidwesten van Nederland maar hoe verder je Frankrijk ingaat, dus hoe verder je van de kust afgaat, worden de verschillen tussen de temperatuur in de nacht en overdag steeds groter. Dat kan soms oplopen tot twintig graden.

Maar de winter blijft de winter of je nou in Frankrijk woont of in Nederland. Vaak is het maar een paar graden verschil en of het nou 5 of 9 graden is overdag en het regent maakt ook niet zoveel uit. Vaak is het winter nogal regenachtig zoals in Nederland. De wind kan hier ook behoorlijk huishouden. Vaak is het windstil of is er weinig wind maar het kan hier ook flink tekeer gaan. De bomen zijn dan het kind van de rekening. Ik ben eind jaren negentig van de vorige eeuw naar de Limousin verhuisd en heb daardoor de grote storm van eind 1999 meegemaakt tussen Kerst en Nieuwjaar. De schade was enorm. Windvlagen van over de 200 km per uur zorgden voor een enorme schade. Meer dan tweehonderd miljoen bomen kwamen horizontaal te liggen. Daar vele leidingen boven de grond liggen kwamen honderdduizenden huishoudens zonder stroom te zitten en duurde het in sommige gevallen één of twee weken voor de schade hersteld was en er weer stroom was. De ochtend na de storm was iedereen bezig de wegen vrij te maken. Op het platteland beschikken alle boeren over kettingzagen dus was werkelijk iedereen bezig met zagen. Ze wilden natuurlijk zo snel mogelijk bij hun dieren en landerijen kunnen komen.

Zelf zat ik ‘slechts’ drie dagen zonder stroom. Ik had wel voldoende olie voor de verwarming maar zonder stroom werkte de verwarming toch niet. De open haard zorgde wel voor vervangende warmte maar de temperatuur in huis daalde toch een paar graden per dag. Elke paar uur moesten we hout op het vuur gooien zo ook in de nacht; dus elke twee uur liep de wekker af en stookte ik het vuur op. Voor mijn oude moeder die een paar weken in huis was begon het te koud te worden en na een paar dagen begonnen we plannen  te maken om naar een hotel te gaan. Gelukkig ging Oudejaarsavond het licht weer aan en konden er toch oliebollen gebakken worden. Je blijft toch Hollander nietwaar.

Dick van der Pijl