Tankgracht en luchtafweer bij A20

23-01-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten twee erfgoedrelicten uit de Tweede wereldoorlog beter zichtbaar te maken: een tankgracht en de fundering van luchtafweergeschut.

Ter hoogte van de brug over de A20, die het Krabbepark met de Broekpolder verbindt, lag in de Tweede Wereldoorlog een Duitse luchtafweerstelling. Langs deze stelling liep de tankgracht waarmee de bezetter de stad Vlaardingen tegen geallieerde aanvallen wilde verdedigen. Resten van deze relicten zijn nog altijd zichtbaar en onzichtbaar (in de bodem) aanwezig.

Omdat erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog belangrijk is voor ons collectieve bewustzijn en dit erfgoed onder druk komt te staan, heeft het college besloten om meer aandacht aan de plek te geven door een informatiebord en door het visualiseren van het verloop van de gracht. Voor de bomen die hiervoor gekapt worden, komen elders nieuwe bomen terug. De inpassing krijgt binnen de herinrichting van het Krabbepark gestalte. Het definitief ontwerp voor het Krabbepark  wordt binnenkort voorgelegd aan het college.