Te koop: historische panden (de zoveelste)

28-11-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Het Hollandia gebouw, landgoed Hoogstad en nog een handvol panden aan en achter de historische haven van Vlaardingen. De gemeente heeft er de laatste jaren een handje van om historisch erfgoed te verkopen, oude wijken te slopen, en waar maar een stukje grond beschikbaar is, nieuwe woningen te (laten) bouwen.

Deze week liet het college weten dat er plannen zijn om de Warmelo-panden te verkopen. als onderdeel van de herstructurering in het Museumkwartier. Het gaat om de panden Westhavenkade 55 tot en met 60, Vetteoordskade 5 en de binnenplaats erachter. Overigens was dat ook al eens aangekondigd afgelopen jaar.

Volgens de Openbare Besluiten van het college deze week wil de gemeente ‘kleine en grote initiatiefnemers een kans geven om (samen) iets moois van de (onderdelen van de) locatie te maken’. ,,We willen het beste plan voor deze bijzondere locatie. Dat kan wonen zijn, of werken, eten, drinken, iets maatschappelijks. Alles staat nog open’’, aldus het persbericht.

Op 12 december wil de gemeente met iedereen die dat wil de eerste stap zetten door input te vragen over wat kan wel of wat kan absoluut niet. ,,Op een later moment komen hopelijk mooie plannen en initiatieven voor deze historische plek voor Vlaardingen’’, aldus de gemeente.

Het geschetste kader lijkt wel erg veel op de tekst die gebruikt werd bij de aankondiging van de verkoop van Landgoed Hoogstad: ,,De cultuurhistorische en monumentale waarden moeten behouden blijven, en het moet van blijvende meerwaarde zijn voor de stad en haar inwoners’’. De pannenkoekenboerderij die er binnenkort komt bleek ook aan die definitie te voldoen.

Gerelateerd