Te koop: Landgoed Hoogstad

18-04-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Binnenkort zal de gemeente Landgoed Hoogstad te koop aanbieden. Het voormalige boerenbedrijf van de familie Moerman bestaat uit een woonhuis, een boerderij en de voormalige huisartsenpraktijk van dokter Moerman, overleden in 1988. Ook behoort de hoogstamboomgaard aan de achterkant en de landbouwgrond aan de voorkant, momenteel in gebruik door Stadslandbouw Van Ruytenburch, tot het geheel. Vroeger strekten de landerijen zich uit vanaf de manege van de Flardingha ruiters tot aan zwembad De Kulk. Met de aanleg van de A20, deels bedoeld om Vlaardingen ‘op te stuwen in de vaart der volkeren’, verviel een groot deel van het gebied.

De gemeente wil voor het landgoed een zo goed mogelijke bestemming vinden en het college heeft een visie opgesteld, waarin de voorwaarden en scenario’s staan die gelden voor de verkoop en de toekomst van het landgoed. Belangrijke doelstellingen voor het landgoed zijn dat het gebied een meerwaarde krijgt voor inwoners van Vlaardingen; het complex een uitstraling als landmark krijgt en dat de cultuurhistorische en monumentale waarden bewaard blijven. Het streven is het landgoed voor de zomervakantie in de verkoop te zetten.

Voor mogelijke toekomstige functies van het landgoed hebben cultuur en ontspanning, bepaalde vormen van dienstverlening en ondersteunende horeca, maatschappelijke functies, kleinere kantoren, sport en recreatie de voorkeur, of een combinatie hiervan. In de eerste plaats kiest het college voor scenario’s waarbij op het landgoed geen grootschalige bebouwing van voor- en achtererf plaatsvindt.

Vanuit verschillende kanten bestaat al belangstelling voor het landgoed; al eerder is ter sprake gekomen dat er vanuit een zorgorganisatie interesse is om er mogelijk een zorgboerderij op te zetten. Ongeveer een handvol anderen hebben eveneens belangstelling. Bij de persbijeenkomst vandaag lichtte wethouder Arnout Hoekstra toe dat het hoogste bod niet per se doorslaggevend zal zijn. Het in stand houden van het aanzicht en karakter is minstens even belangrijk.

Een nieuwe eigenaar moet niet alleen rekening houden met een aantal zaken, ook zullen er besluiten genomen moeten worden over het al of niet in stand houden van het museale karakter van de voormalige huisartsenpraktijk, die er van binnen nog net zo bij ligt als toen Cornelis Moerman er zijn patiënten ontving. In het woonhuis verblijven beeldend kunstenaars Wilma Kuil en Peter Dumas die er huren en dus huurbescherming genieten; ze kunnen er niet zomaar uit worden gezet.

Een gesplitste verkoop sloot Hoekstra desgevraagd niet uit vandaag maar het heeft de voorkeur het als geheel te verkopen. De boekwaarde of mogelijke vraagprijs wilde Hoekstra niet noemen, maar de verkoopprijs zal deels afhankelijk zijn van de toekomstige bestemming. Een bestemming zorgboerderij zal een lagere prijs betekenen dan een commercieel doel als een Bed & Breakfast. De investeringen die een nieuwe eigenaar doet zullen ook verschillen; een grondige verbouwing of alleen stapelbedden neerzetten voor arbeidsmigranten, vergen volgens de wethouder verschillende investeringsbedragen.

Tenslotte zal de verkoop van het geheel een positief effect hebben op de financiën van de gemeente Vlaardingen. De leenschuld kan dan volgens de wethouder omlaag en er hoeft op weer een deel van het Vlaardingse roerend en onroerend goed minder afgeschreven te worden.

Gerelateerd
Reacties